Comfortabel en aantrekkelijk fietsen tussen woon- en werkgebieden

De ambitie van de 23 gemeenten in de metropoolregio is om 250 km aan verbeterde, vernieuwde hoogwaardige fietsroutes aan te leggen. Het doel is het verbinden van woongebieden met de locaties in de regio waar veel mensen werken en bedrijven gevestigd zijn. Een uitnodigende comfortabele fietsroute zorgt voor een extra stimulans aan de inwoner om op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto. Dat verbetert de bereikbaarheid van de regio, vermindert de CO2 uitstoot en het is ook nog eens gezond. 

Het fietsgebruik in de grote steden zit in de lift. Ook op de verbindingen naar de grote steden kent het fietsgebruik een constante groei. Dit blijkt onder meer uit de regionale fietstellingen.

Infographic die laat zien hoeveel procent van de bevolking binnen 15km van het werk woont en andere informatie

Bron: Fietsfilevrij.nl

Samenwerking

De 23 gemeenten in de metropoolregio Rotterdam Den Haag werken samen aan routes voor de fietsende forens. De MRDH faciliteert de gemeenten om de fietsroutes uit te werken. De ambitie is om de komende 4 jaar (2019-2023) de 90 kilometer (van de in totaal 250km) te verbeteren.  De gemeenten hebben samen de eerste 5 geprioriteerde routes aangewezen.

Dit zijn:

  • Naaldwijk – Rotterdam (27 kilometer)
  • Rotterdam – Zoetermeer (17 kilometer)
  • Den Haag – Pijnacker (14 kilometer)
  • Delft – Rotterdam Alexander (20 kilometer)
  • Voorne Putten (15 kilometer)

Deze routes zijn weergegeven op de kaart, te vinden aan de rechterkant van deze pagina. 

Resultaat

De routes krijgen een opknapbeurt en in sommige gevallen worden er ontbrekende schakels in het fietsnetwerk aangelegd. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een nieuwe fietstunnel ter vervanging van het oversteken bij een verkeersrotonde. Of door het aanleggen van een nieuwe fietsbrug over een autosnelweg heen. Fietsen over deze routes betekent fietsen over een breed, vrij liggend, geasfalteerd fietspad of door een fietsstraat. Bij voorkeur  heeft de fietser voorrang en komt hij onderweg zo min mogelijk kruisingen tegen. Het liefst lopen de routes niet langs een drukke weg maar langs een bos, park, weiland of bebouwde omgeving. Zo is het lekker doorfietsen en is de keuze voor de fiets in plaats van de auto makkelijk gemaakt.  

Subsidies

Gemeenten kunnen subsidie aanvragen bij de MRDH voor het verbeteren van Metropolitane Fietsroutes. Meer informatie.

Meer informatie

Voor meer informatie over Metropolitane Fietsroutes kunt u terecht bij Doris Vermeer, programmamanager metropolitane fietsroutes, d.vermeer@mrdh.nl