Metropolitane Fietsroute Delft - Rotterdam Alexander

Comfortabel en aantrekkelijk fietsen tussen woon- en werkgebieden

De Metropolitane Fietsroute Delft – Rotterdam Alexander is 1 van de op dit moment 8 fietsroutes die de MRDH samen met de 21 gemeenten verbetert/realiseert.

Vier gemeenten

In 2023 starten de gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Rotterdam met het verbeteren van de fietsroute. De route verbindt de twee stations Delft en Rotterdam Alexander met elkaar en heeft een lengte van 20 kilometer. Hij loopt langs verschillende woon- en werklocaties (TU Delft Campus, Rotterdam Airport  ) en recreatiegebieden (bijvoorbeeld Lage Bergse Bos. De MRDH betaalt maximaal 70 procent van de kosten van de verbetering of aanleg. 

Dit is een kaart van de fietsroute van Delft, via Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland naar Rotterdam-Alexander. Onderweg zijn er diverse stations, woonwijken en werkplekken die met elkaar worden verbonden.

De route Delft-Rotterdam Alexander

Nieuwe fietsbruggen

De route wordt veiliger en comfortabeler door de aanleg van brede fietspaden, met aandacht voor groen en beleving en waar mogelijk voorrang voor de fiets. Zo is het straks fijner oversteken over de Schie in Delft met de nieuwe Gelatinebrug. Ook pakt de gemeente Lansingerland de oversteek over de Rotte (de Burgmanbrug) aan. Bij Delft/Pijnacker-Nootdorp kunnen fietsers de A13 oversteken. Daar is een nieuw fiets/ecoduct gepland. In totaal kost de aanpak ruim 28,9 miljoen euro (red: kostenraming 2020 op basis van schetsontwerp).

In 2026 moet de route gereed zijn.

Aansluiting andere fietsroutes

In de omgeving van station Rodenrijs sluit de route Delft-Rotterdam Alexander aan op de fietsroute Zoetermeer-Rotterdam.