Met name grote steden kennen verschillende aanbieders van deelmobiliteit (deelfietsen, -scooters, -auto’s). Deze gemeenten doen veel kennis en ervaring op met deze nieuwe concepten, vaak gecombineerd met bouwen rondom OV-locaties en het verlagen van de parkeernorm.
Regionale afstemming
Bij de gemeenten leven dezelfde vragen over hoe je deelmobiliteit organiseert en wat het betekent voor de openbare ruimte. Ook het goed inbedden in beleid is een aandachtspunt, net als het zorgen voor een gelijk speelveld en het maken van afspraken rondom o.a. data-uitwisseling. Gemeenten willen deelmobiliteit faciliteren, maar hebben een duidelijke behoefte aan kennis om de kansen en knelpunten van deelmobiliteit in hun eigen gemeente uit te werken. Daarnaast is er behoefte aan regionale afstemming op dit thema. Er wordt gezocht naar (regionale) spelregels en kaders. Regionale afstemming over eenduidigheid in beleid blijken belangrijk voor het mogelijk maken van deelmobiliteit over gemeentegrenzen heen.
Waarin ondersteunt de MRDH?
De MRDH neemt deel aan het landelijke programma Natuurlijk! Deelmobiliteit. Hierin werken meerdere gemeenten, regio’s, provincies, het Rijk en aanbieders samen aan deelmobiliteit. We delen kennis over onder andere ontwikkelingen, data, marktordening en gebruikersonderzoeken en worden knelpunten besproken. Hiermee werken we toe naar een duurzaam en passend vervoersmiddel voor iedereen.
Daarnaast is het MRDH bezig met het onderzoeken naar een publiek regionaal deelfietsensysteem. Een publiek regionaal deelfietsensysteem is een initiatief dat gericht is op het aanbieden van deelbare fietsen aan het publiek. Met als doel de mobiliteitstransitie te ondersteunen en een duurzaam alternatief of aanvulling te bieden op de auto en OV. Het huidige aanbod van deelmobiliteit van de markt sluit momenteel niet volledig aan bij de wensen van de overheid en gebruikers. Er is veel verloop in aanbieders, soms verdwijnt het aanbod opeens en kan je met de meeste deelfietsen niet de gemeentegrens over. Bovendien zorgen de prijsstelling en kwaliteitsaspecten van het huidige aanbod er nog onvoldoende voor dat de systemen bijdragen aan de doelen van gemeenten en regio’s. Het onderzoek naar een publiek regionaal deelfietsensysteem doen we in nauw contact met de 21 gemeenten en marktaanbieders om hun wensen, behoeften en knelpunten mee te nemen.
Goudappel Coffeng en CE Delft hebben de potentie van deze kans ingeschat op 130 à 180 kton CO₂ besparing voor deelmobiliteit rond OV knooppunten en belangrijke bestemmingen. Dit staat gelijk aan 3-4% CO₂-reductie.
Kijk voor meer informatie over de maatregelen op de pagina regionaal maatregelenpakket.