Rotterdam

Project: inzamelen matrassen

Alleen al in gemeente Den Haag worden ongeveer 3.000 matrassen per maand afgedankt. Een klein deel wordt via de juiste kanalen aangeboden, maar veel komt ook tussen het grofvuil terecht. Er bestaan initiatieven die matrassen recyclen, maar veel matrassen komen vuil of vochtig aan. Omdat die zowel lastiger te recyclen zijn, als een brandgevaar vormen, mogen die door de recycler niet geaccepteerd worden. Dus rest enkel verbranding. Omdat de materialen in matrassen de ovens vervuilen en extra schoonmaak vereisen, betalen veel gemeentes een hoge extra bijdrage.

Samenwerking

Gemeente Rotterdam werkt hierin samen met de gemeente Den Haag.

Stand van zaken

In de eerste fase van dit Techlabproject met gemeenten Rotterdam en Den Haag is berekend dat de business case voor gemeentes bestond uit een potentiële besparing van € 500.000 tot € 800.000 per jaar. Daarnaast was er nog een flinke winst te halen op milieu-impact en aantrekkelijkheid van de leefomgeving voor inwoners. Om dit probleem op te lossen zijn verschillende technologierichtingen gezocht. Deze variëren van oplossingen om de matrassen schoon te maken als ze vuil binnen komen, andere momenten van inzamelen tot andere manieren van recyclen.

In fase 2 zijn drie oplossingsrichtingen gekomen die zich met name richten op hergebruik van matrassen en het achter de voordeur inzamelen van matrassen, wat het aandeel in recycling hoger maakt. Er komen steeds meer opties en capaciteit beschikbaar voor het recyclen van matrassen.

Pilot

In het tweede kwartaal van 2021 heeft er een pilot plaatsgevonden met gemeente Rotterdam. Hierin is onderzocht of een platform om ophaalpartners en burgers aan elkaar te koppelen in de praktijk werkt en kosteneffectief is. Hiervoor is een Minimal Viable Product versie gemaakt van een webportal, zijn partners gevonden die bereid waren deel te nemen in een pilot en is in een aantal postcodegebieden van de gemeente Rotterdam gedurende 4 weken getest. Zowel van burgers als van de ophaalpartners is feedback opgehaald en de reacties waren erg positief. De ophaalpartners zouden direct willen opschalen, burgers beoordeelden de dienst overwegend positief. Meer dan 50% gaf de dienst een 10 als rapportcijfer.

Door dit in de praktijk te testen heeft de MRDH veel geleerd over de mogelijkheden en wat er nog opgelost moet worden om dit grootschalig uit te rollen voor de hele metropoolregio. Op dit moment wordt overleg gevoerd met de gemeente Rotterdam over de vervolgstappen.

https://youtu.be/3t5YtZ9c_0w