Pakketkluizen bij bushaltes in Nissewaard

De startup EVAnet is in samenwerking met de gemeente Nissewaard in maart 2020 een pilot duurzame pakketbezorging gestart bij twee bushaltes in Spijkenisse. Het achterliggende idee is om de locatie van de bushaltes te gebruiken als logisch servicepunt voor bewoners en ondernemers om hun pakket mee te nemen op weg naar huis of hun bedrijf. Door gebruik te maken van een centrale pakketkluis wordt het aantal ritten met bestelbussen drastisch teruggebracht. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en komt de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de gemeente ten goede.

 

Alle aanbieders

Het grote verschil met bestaande pakketkluizen is dat deze kluizen van EVAnet niet in eigendom zijn van één van de bezorgbedrijven. EVAnet kan daarom de goederen van alle mogelijke aanbieders distribueren. Klanten, die een euro per maand betalen, kunnen zelf bepalen wanneer het pakketje in de kluis komt te liggen, ook als dat één of twee dagen later is. Het doel is om uiteindelijk tot een dekkend netwerk van pakketkluizen te komen in Nissewaard en uiteindelijk in de hele provincie. Onderzoeksbureau Goudappel Coffeng heeft in opdracht van de MRDH en de provincie berekend dat als er bij 1400 haltes in Zuid-Holland pakketkluizen staan, er 50 miljoen kilometers minder worden gereden.

Pilot

De pilot is tot stand gekomen dankzij ondersteuning van de provincie Zuid-Holland die opdracht heeft gegeven voor een proef met drie pakketkluizen. Er zijn twee Izipack pakketkluizen gerealiseerd, één aan de Elementenweg bij de nieuwe wijk “De Elementen” in Spijkenisse en één aan de Boyleweg bij ondernemer IBDL op het bedrijventerrein “Halfweg-Molenwatering”