RET en HTM winnen OV Innovatieprijs

10 oktober 2022

Op donderdag 6 oktober 2022 wonnen RET en HTM de OV Innovatie Prijs ’22. De RET en HTM werkten samen in de InnOVatieroute, om de trams te ontwikkelen. De Slimme Tram van de RET en de InnOVatietram van HTM maken het mogelijk allerlei technologische nieuwigheden uit te proberen in de echte wereld, met echte reizigers.

Zo is er bijvoorbeeld getest hoe reizigers drukte in de tram beleven en hoe die ervaring is te beinvloeden. “Zittingen met een bekleding van leer geeft per definitie een gevoel van schoonheid, reinheid en minder drukte. Bij het vervangen van onze andere trams, hebben we daar natuurlijk rekening mee gehouden”, vertelde Peter Smit, innovatiemanager bij HTM, in een eerder artikel. De Slimme Tram van de RET is onder meer voorzien van sensoren die de onderhoudsstaat monitoren.

Extra waardering

Daphne Blaauw, vlootmanager bij de RET, denkt dat mensen zich niet altijd realiseren hoeveel tijd en energie het kost om technologische innovaties te integreren in bestaande voertuigen. “Daarom is deze prijs een extra waardering voor het hele team dat hier aan gewerkt heeft. Grappig genoeg was onze innovatie bijna niet ingestuurd om mee te dingen naar de prijs. Ik ben blij dat we dat toch gedaan hebben.”

Zowel in Rotterdam als Den Haag rijdt één van deze trams rond, om op basis van de ervaringen en feedback van klanten en collega’s al dan niet op te schalen naar meer exemplaren in de vloot. Hoewel de trams van RET en HTM beide verschillende technologieën uitproberen, delen de vervoerders wel de data met elkaar.

Samenwerkende partners

De InnOVatieroute is het gezamenlijke innovatieprogramma van OV-bedrijven HTM,  RET, EBS en de MRDH. Met de InnOVatieroute geven zij een impuls aan het innovatief vermogen van de OV-sector. In het bijzonder wordt een beroep gedaan op vernieuwende ideeën van bedrijven buiten de OV-sector om slimme technologieën te ontwikkelen en toe te passen. Lees hier meer over de InnOVatieroute