InnOVatieroute Samen Vooruit!

Innovatie

Gezamenlijk innovatieprogramma

De InnOVatieroute is het gezamenlijke innovatieprogramma van OV-bedrijven HTM,  RET, EBS Public Transportation BV (EBS) en de MRDH. Met de InnOVatieroute geven zij een impuls aan het innovatief vermogen van de OV-sector. In het bijzonder wordt een beroep gedaan op vernieuwende ideeën van bedrijven binnen en buiten de OV-sector om slimme technologieën te ontwikkelen en toe te passen. Met de InnOVatieroute worden onder meer startups geprikkeld om met innovatieve oplossingen te komen voor OV-vraagstukken op het gebied van klant- en reisbeleving, terugwinnen reizigers na corona en efficiënter werken. 

Voor de coronacrisis groeide het gebruik van het openbaar vervoer  in de metropoolregio Rotterdam Den Haag gemiddeld 3 procent per jaar. De krapte in het budget in combinatie met extra kosten om de groei te faciliteren zorgde toen voor een grote uitdaging voor de OV-sector. 

Als gevolg van de coronacrisis zijn de reizigersaantallen tijdelijk gedaald, maar naar verwachting zullen deze op termijn weer groeien. Dat betekent niet alleen: terug naar de volle trams, bussen en metro’s.  Maar ook dat we met zijn allen meer moeten doen met de huidige middelen om een optimale reisbeleving creëren voor de OV-reizigers. Het is daarom nog meer van belang dat door slimme samenwerking een impuls wordt gegeven aan innovaties voor de OV-sector.

logo Innovatieroute
lancering mabri HTM

HTM neem tijdelijke mobiele halte, Mabri in gebruik

Deze Mabri (mobiele abri) is zo ontworpen dat deze – vanwege de tijdelijke functie – in recordtempo kan worden op- en afgebouwd. Daarnaast verbetert deze halte het wachtcomfort van reizigers bij tram- en busomleidingen. Het idee voor de Mabri is door een innovatieteam van HTM, met daarin medewerkers van verschillende afdelingen, bedacht en uitgewerkt. Daarna volgde een proces van ontwerpen, testen en experimenteren.   HTM gaat deze tijdelijke halte inzetten bij verschillende werkzaamheden waar een omleiding wordt ingesteld en vraagt reizigers via een QR-code op de halte naar hun mening. Bij gebleken geschiktheid wordt deze tijdelijke halte op grotere schaal toegepast, misschien ook in andere steden. 

Deze versie van de Mabri, waarvan HTM momenteel twee exemplaren beschikbaar heeft, is tot stand gekomen via de Innovatieroute, het samenwerkingsverband voor innovatieve ideeën in het OV, waar Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, EBS en HTM aan deelnemen. Design bureau Spark en Armada Mobility hebben respectievelijk het ontwerp, de technische uitwerking en de productie op zich genomen.