Bestuurscommissie Vervoersautoriteit

De bestuurscommissie Vervoersautoriteit (Va) is door het algemeen bestuur ingesteld ter behartiging van taken op het terrein van verkeer en vervoer, waaronder het ontwikkelen en realiseren van beleid en het nemen van maatregelen ter verbetering van de bereikbaarheid binnen de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het algemeen bestuur heeft aan de bestuurscommissie Va zijn de wettelijke bevoegdheden van het dagelijks bestuur inzake verkeer en vervoer overgedragen.

Leden

De leden van de bestuurscommisie Va zijn de wethouders Verkeer en Vervoer van de 21 gemeenten. Het voorzitterschap wisselt elke twee jaar tussen de wethouder van de gemeente Den Haag of Rotterdam. Op dit moment is de heer Vincent Karremans (Rotterdam) voorzitter en de heer Arjen Kapteijns (Den Haag) vice-voorzitter. De bestuurscommissie wijst uit haar midden een portefeuillehouder Middelen Va aan.  De nieuwe portefeuillehouder moet nog worden aangewezen. 

Vergaderingen

De bestuurscommissie vergadert minimaal tien keer per jaar. Deze vergaderingen zijn deels openbaar en deels besloten. Alleen de agenda en de stukken van het openbare deel worden gepubliceerd op deze website. U vindt ze hier.

Presidium

De vergaderingen van de bestuurscommissie Va worden bestuurlijk voorbereid door het presidium. Dit overleg bestaat uit minimaal drie leden van de bestuurscommissie Va, waaronder in ieder geval de voorzitter, de plaatsvervangend voorzitter en de portefeuillehouder middelen. De voorzitter van de Va is tevens de voorzitter van het presidium.

  • Voorzitter en portefeuille integraliteit van beleid en lobbystrategie: Vincent Karremans (Rotterdam)
  • Plaatsvervangend voorzitter en portefeuille verkeersveiligheid en railveiligheid: Arjen Kapteijns (Den Haag)
  • Plaatsvervangend vice-voorzitter, portefeuille middelen en portefeuille OV-exploitatie (busconcessie EBS, concessie Parkshuttle Rivium Connexxion) en is aandeelhouder RET en HTM: nieuwe portefeuillehouder moet nog worden aangewezen
  • Portefeuille OV-exploitatie (bus/railconcessies HTM en RET, OV maatwerk, OV-assets): Jeffrey Keus (Leidschendam-Voorburg)
  • Portefeuille investeren in bereikbaarheid (MIRT, Groeifonds, MoVe en bereikbaarheid recreatie- en natuurgebieden): Armand van de Laar (Rijswijk)
  • Portefeuille investeren in bereikbaarheid (MoVe, Zuid-Holland Bereikbaar, Rijkswegenprojecten en campussen): Simon Fortuyn (Lansingerland)
  • Portefeuille actieve, duurzame en collectieve mobiliteit (fiets, duurzame mobiliteit) en portefeuille verbeteren van het regionale mobiliteitsnetwerk (basisnet fiets): Peter Meij (Ridderkerk)
  • Portefeuille actieve, duurzame en collective mobiliteit (deelmobiliteit, smart mobility, mobility as a service, automatisch vervoer last mile) en portefeuille verbeteren van het regionale mobiliteitsnetwerk (OV-knooppunten, ketenmobiliteit en data): Chris Hottentot (Nissewaard)

Samenstelling

Albrandswaard

Mario Bianchi - VVD - albrandswaard

Mario Bianchi

Barendrecht

Dirk Vermaat - EvB - Barendrecht

Dirk Vermaat

Capelle aan den IJssel

R. van Woudenberg - D66 - Capelle aan den IJssel

Rik van Woudenberg

Delft

M. Huijsmans

Martina Huijsmans

Den Haag

Vice-voorzitter

Arjen Kapteijns

Krimpen aan den IJssel

J. Janson

John Janson

Lansingerland

Simon Fortuyn

Leidschendam-Voorburg

Jeffrey Keus - Leidschendam-Voorburg

Jeffrey Keus

Maassluis

Sjef Evers - VVD - Maassluis

Sjef Evers

Midden-Delfland

Bart de Leede

Nissewaard

Chris Hottentot - NL - Nissewaard

Chris Hottentot

Pijnacker-Nootdorp

B.J.P. van Straten - VVD - Pijnacker-Nootdorp

Bart van Straten

Ridderkerk

P. Meij

Peter Meij

Rijswijk

Armand van de Laar - D66 - Rijswijk

Armand van de Laar

Rotterdam

Voorzitter

Victor Karremans - Rotterdam (door Eric Fecken)

Vincent Karremans

Schiedam

Frans Hamerslag - PS - Schiedam

Frans Hamerslag

Vlaardingen

B. Bikkers

Bart Bikkers

Voorne aan Zee

P. Schop - Voorne aan Zee

Peter Schop

Wassenaar

Laurens van Doeveren - wethouder Wassenaar

Laurens van Doeveren

Westland

Foto van Peter Valstar

Peter Valstar

Zoetermeer

Ingeborg ter Laak - CDA - Zoetermeer

Ingeborg ter Laak