Volop kansen voor nieuwe innovatieclusters en campussen

09 mei 2022

Er liggen volop kansen in campussen en innovatiedistricten. Maar hoe initieert en faciliteert men de ontwikkeling van zo’n district? Hoe zorgen innovatiedistricten voor levendige en sterke binnenstedelijke gebieden? Wat vraagt de ontwikkeling van dit soort kennisdistricten van alle betrokken partijen? Hoe ziet de samenwerking tussen gemeente, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, ontwikkelaars en investeerders eruit? Op een unieke studiedag over campussen en innovatiedistricten op 28 maart deelden topexperts hun kennis, visie en ervaring met de realisatie van innovatiedistricten. Ook de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) was vertegenwoordigd. Madelon Knop, beleidsadviseur Economisch Vestigingsklimaat sprak tijdens congres over hoe de MRDH de ontwikkeling van regionale campussen stimuleert. 

Sinds 2018 versterkt de MRDH verschillende mbo- en hbo- campussen in de regio en wordt er gebouwd aan het versterken van het ecosysteem. Onze economie verandert in rap temp. We gaan minder fossiele brandstof gebruiken; steeds meer bedrijfsprocessen  worden gedigitaliseerd; er worden nieuwe technieken ontwikkeld. Onze economie heeft dus mensen nodig die met deze nieuwe technieken en ontwikkelingen overweg kunnen. Daarom is het belangrijk dat onderwijs aansluit bij de vernieuwde arbeidsmarkt.  De MRDH stimuleert de ontwikkeling van regionale campussen:  aantrekkelijke en inclusieve plekken waar onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken. Campussen dragen bij aan onze economie en maatschappelijk op verschillende manieren, onder andere: aan onze leefomgeving, aan het MKB en aan kennisvalorisatie. 

Zo draagt de IT campus in Rotterdam met hun programma bijvoorbeeld bij aan het digivaardig maken van Rotterdammers en het op weg helpen van MKB’ers met digitalisering van hun werkzaamheden. Voor dit laatste organiseert IT Campus Rotterdam MKB Digicafés en digitale werkplaatsen. In Zoetermeer wordt op het Dutch Innovation Park niet alleen geïnvesteerd in de ontwikkeling en bereikbaarheid van de campus, maar in de leefomgeving. In living-innolabs werken studenten en bedrijven samen aan maatschappelijke opgaven met lokale- en regionale partners, bijvoorbeeld in het Innolab Zorginnovatie.  Doel daarbij is om de toegankelijkheid te verbeteren en de verblijfskwaliteit te vergroten. Dit is een manier om zowel meer studenten als bedrijven aan de campus te verbinden. 

Maar ook kennisvalorisatie is een manier om vanuit de campussen bij te dragen aan de maatschappij. Er is meer aandacht nodig voor kennisvalorisatie die plaatsvindt op mbo- en hbo-campussen. Innovatiecampussen brengen onderwijs en bedrijven samen. Kennisvalorisatie is daarbij een van de doelen. Ofwel kennis omzetten naar commercieel haalbare producten, processen of diensten. Zo dragen campussen bij aan onze economie. 

Kortom: campussen en innovatiedistricten zijn gebaat bij: 

  • Een fysieke en inhoudelijke verbinding met de omgeving. 
  • Zowel op maatschappelijk als economisch vlak. 
  • Dat kan in de vorm van gebiedsontwikkeling van een campus maar ook door samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid vorm te geven. 
  • Dit vindt zowel op MBO, HBO als universitair niveau plaats. 
  • Deze ontwikkelingen zijn cruciaal voor het vormgeven van onze toekomst en het stimuleren van innovatie. 

Meer weten over hoe de campusontwikkeling in de metropoolregio: lees dan hier meer