Regionaal kenniscentrum H2Makers gelanceerd

06 juni 2023

Onlangs werd op de World Hydrogen Summit  in aanwezigheid van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Europese Green Deal, het regionale kenniscentrum voor waterstof H2Makers officieel gelanceerd. 
Het kenniscentrum H2Makers is opgezet door Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam, met ondersteuning van InnovationQuarter.
Uit onderzoek naar ‘de kansen voor de waterstofmaakindustrie in de regio Zuid-Holland’ blijkt dat de maakindustrie behoefte heeft aan een plek waar ondersteuning, specifieke kennis, relevante samenwerkings- en onderzoekspartners, voor pilots en testmogelijkheden op het gebied van waterstof voorhanden zijn.  Het regionale kenniscentrum voor waterstof H2Makers is het antwoord. 
H2Makers ondersteunt de regionale waterstofmaakindustrie bij het vinden van de juiste samenwerkingspartners, biedt informatie over (subsidie)projecten en hulp bij praktische kennis- en vergunningsvragen tijdens product- en projectontwikkeling. H2Makers koppelt het mkb aan ontwikkelvraagstukken van grote bedrijven en stimuleert samenwerking tussen bedrijven in de regio. Verder draagt H2Makers bij aan het (door)ontwikkelen van opleidingen en cursussen voor het opleiden van personeel voor de waterstofeconomie. Ten slotte helpt H2Makers bij het ontwikkelen en ontsluiten van testcentra. 
H2Makers helpt daarmee de bestaande maakindustrie en startende bedrijven om sneller producten te ontwikkelen voor de waterstoftransitie en zo (inter)nationale markten te kunnen veroveren. Van elektrolyse, opslag en transport tot toepassing in industrie, mobiliteit (weg, lucht, maritiem) en andere in de toekomst nog te ontwikkelen toepassingen. H2Makers bouwt aan het versterken van de regio als de versneller van de waterstofmaakindustrie en aan een toekomstbestendige economie. De MRDH ondersteunt H2makers daarom met een projectbijdrage van € 90.000. 

 

 

Frans Timmermans,  vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Europese Green Deal, was aanwezig bij de lancering van het regionale kenniscentrum voor waterstof H2Maker (foto: Jan de Groen).