Nieuwe Metropolitane Fietsroute Dordrecht - Rotterdam

06 juli 2023

Een mijlpaal voor de Metropolitane Fietsroute tussen Dordrecht en Rotterdam: de 21 gemeenten van de metropoolregio Rotterdam Den Haag, hebben deze week besloten over de investering in het noordelijke gedeelte van de route. De gemeente Rotterdam, Ridderkerk en Capelle a/d IJssel leggen dit deel samen met het waterschap Hollandse Delta aan. Naar verwachting is deze doorfietsroute in 2028 gereed.

Investering

In totaal investeren gemeenten en MRDH voor het noordelijke deel van de route (15km) 37,2 miljoen euro. De MRDH draagt maximaal 70 procent bij. De totale route tussen Dordrecht en Rotterdam heeft een lengte van 32 kilometer. De verkenning van de hele doorfietsroute is ook samen met de provincie Zuid-Holland, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Dordrecht uitgevoerd. De ambitie is dan ook om de route op termijn door te trekken tot aan Dordrecht. Voor het zuidelijke deel maakt de provincie Zuid-Holland hierover afspraken met de betrokken gemeenten.

Nieuwe fietsbruggen

De doorfietsroute wordt veiliger en comfortabeler door de aanleg van brede fietspaden, met aandacht voor groen en beleving en waar mogelijk voorrang voor de fiets. Zo wordt er een nieuwe fietsbrug gerealiseerd over de N210, waardoor het nieuwe woongebied Rivium makkelijker bereikbaar wordt met de fiets vanaf metrostation Kralingse Zoom. Ook zal het fietspad over de Van Brienenoordbrug worden verbreed waardoor deze oversteek over de Nieuwe Maas straks een stuk comfortabeler wordt. Daarnaast wordt er een nieuwe onderdoorgang gerealiseerd onder de Rotterdamseweg in Ridderkerk. 

Metropolitane Fietsroutes

De doorfietsroute Dordrecht – Rotterdam is 1 van de 8 Metropolitane Fietsroutes in het programma. De 21 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag werken samen aan het verbeteren van die routes. Dit draagt bij aan een betere bereikbaarheid (want: minder autofiles) van de regio en zorgt voor minder CO2-uitstoot door het verkeer. 

De investering van de MRDH voor het gedeelte Ridderkerk - Rotterdam is onder voorbehoud van besluit in het algemeen bestuur van september 2023.