Meer aanbod OV in 2025, wel zorg over personeelstekort

09 juli 2024

Het aanbod van het openbaar vervoer neemt volgend jaar toe. De vervoerders in de regio hebben goed gekeken naar wat er nodig is in hun vervoersgebied. In de avond en spits gaan meer bussen en trams rijden. Langere bussen moeten gaan zorgen voor minder volle bussen. Ook zijn er nieuwe lijnen toegevoegd om Voorne-Putten beter te verbinden met Schiedam. En op zaterdag gaat de metro naar Hoek van Holland Strand vaker rijden. Twee tramhaltes in Den Haag en één in Rijswijk, die vanwege de coronacrisis tijdelijk gesloten waren, gaan weer open. 

Vervoerplannen definitief

De Vervoerplannen van HTM, RET en EBS voor 2025 zijn nu definitief. De 21 wethouders Verkeer en Vervoer van de gemeenten in de metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben deze op 3 juli in de Bestuurscommissie Va besproken en de Nota van Reactie vastgesteld. De vervoerders kunnen op basis hiervan aan de slag met het maken van een dienstregeling. De nieuwe Vervoerplannen (inclusief de wijzigingen vanuit de Nota van Reactie) worden later deze maand op de website geplaatst van de MRDH.

Beschikbaarheid personeel

Beschikbaarheid van budget en personeel bepaalt de uitvoering van de dienstregeling. Jeffrey Keus, portefeuillehouder OV Exploitatie: “Ook in 2025 is het personeelstekort nog niet meteen opgelost. De vervoerders zullen alles op alles moeten zetten om meer personeel aan te trekken. Nieuwe doelgroepen aanspreken en innovatie in het openbaar vervoer realiseren kunnen daarbij helpen. Dat is nodig want de reizigersaantallen groeien weer en dat is een goed teken voor nu en in de toekomst.”  
Vervoerders kunnen de beschikbaarheid van personeel begin 2025 nog niet garanderen. Het kan daarom zijn dat zij de volledige dienstregeling pas later dat jaar kunnen gaan rijden.