Maritiem en Maak-MKB krijgen hulp bij werken met data

26 juni 2023

Samen met gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland gaan we het project Datawerf financieel ondersteunen. Dit project, uitgevoerd door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, gaat met een gerichte aanpak de maritieme en maaksector in de provincie Zuid-Holland helpen met digitalisering. Uit onderzoek en een de eerder uitgevoerde pilot van het project blijkt dat bedrijven in deze sectoren de stap naar datagedreven werken nog moeilijk maken. Terwijl dit wel nodig is om de internationale marktpositie te versterken en te behouden.

Datawerf gaat met onafhankelijke digitale experts innovatieve MKB-bedrijven helpen om hun prille digitale ideeën om te zetten naar concrete digitale business modellen.

De experts van Datawerf helpen de bedrijven om nieuwe digitale businessmodellen te creëren, wat kan gaan leiden tot een hogere omzet, betere marges en lagere kosten. Bovendien kan dit helpen om het personeelstekort te verminderen en aantrekkelijker te worden als werkgever. Dit versterkt de marktpositie en draagt bij aan de regionale economie.  

Bedrijven hebben veel data, maar gebruiken deze nog onvoldoende in besluitvorming. Denk aan klantgegevens of data uit het productieproces. Daarnaast is er ook data van externe databronnen die toegankelijk is, zoals waterhoogtes, weersvoorspellingen. Of je kunt abonnementen afsluiten op diverse databases. Datawerf helpt om inzichtelijk te maken welke stappen er genomen moeten worden om deze data om te kunnen zetten in informatie, zodat besluitvorming gebeurt op basis van data in plaats van onderbuikgevoel.  Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld data gebruiken om de levensduur van producten te verlengen of te voorspellen, zodat zij bijvoorbeeld minder kosten maken tijdens een garantieperiode.  

De MRDH stimuleert innovatie in het mkb door met strategische partners zoals InnovationQuarter en de provincie Zuid-Holland financiering en schaalvergroting van programma’s te organiseren waardoor deze meer maatschappelijke en economische effecten opleveren. Datawerf is op meerdere fronten een goed voorbeeld hiervan. 

Datawerf kent een looptijd van 2 jaar.