Akkoord Rijk en ov-sector voor aanpak vol stroomnet

31 maart 2025

De rijksoverheid, netbeheerders en ov-partijen, waaronder RET, HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag, ondertekenden op 31 maart het bestuurlijk akkoord netcongestie en ov. Hierin staan afspraken hoe de ov-sector de drukte op het stroomnet tegen kan gaan en om ervoor te zorgen dat de ov-sector kan groeien binnen de (toekomstige) grenzen van het stroomnet.  Voor de uitvoering van de maatregelen is de komende 4 jaar 3,2 miljoen euro beschikbaar vanuit de Rijksoverheid. 

De kracht van samenwerken

Het openbaar vervoer in Nederland is grotendeels elektrisch. Het ov is daardoor sterk afhankelijk van het nu al overvolle stroomnet, waardoor groeiambities van het ov in de knel kunnen komen. Tegelijkertijd kan het ov met zijn eigen elektriciteitsnet ook helpen om drukte op het stroomnet tegen te gaan.

Jeffrey Keus, regiobestuurder Metropoolregio Rotterdam Den Haag: “Doordat wij al enige tijd samenwerken met HTM en RET, loopt onze regio in Nederland én Europa voorop in het benutten van het ov-elektriciteitsnet. Met het ‘langste verlengsnoer van de regio’ kunnen de ov-bedrijven een mooie bijdrage leveren aan het verminderen van drukte op het stroomnet. Het akkoord is voor ons een bevestiging dat wij op de goede weg zitten en het Rijk ons volop ondersteunt om de mogelijkheden die de ov-bedrijven bieden uit te breiden.”

Eerste resultaten

De samenwerking tussen de MRDH, RET en HTM levert al resultaten op. Zo levert RET energie voor de werkzaamheden in een natuurgebied en zorgen batterijen voor de opslag van elektriciteit vanuit het railnetwerk in de daluren voor gebruik tijdens pieken. Verder hebben RET en HTM plannen om samen met gemeenten laadpleinen in richten voor het opladen van auto’s. De MRDH brengt bedrijventerreinen en de vervoerders bij elkaar om vervoer, energie en bedrijvigheid slim te combineren. 

Vertegenwoordigers van verschillende partijen poseren bij een bord met handtekeningen

Foto: Ministerie van Klimaat en Groene Groei

Het akkoord is ondertekend door de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Klimaat en Groene Groei, DOVA, EBS, Gemeente Arnhem en Utrecht, GVB, HTM, Keolis,  Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Netbeheer Nederland, NS, ProRail, Provincie Utrecht, Qbuzz, RET en Vervoerregio Amsterdam.