De vraag naar diensten, producten én talenten op het gebied van cyber security is groot. De Haagse HSD (The Hague Security Delta) Campus voorziet daarin: vele tientallen bedrijven en organisaties zijn er gevestigd, en de campus wordt met grote regelmaat bezocht door internationale delegaties. Daarmee helpt de campus aan het ‘volwassen’ worden van het cyber security-cluster in de regio. “Zo’n 40 tot 50% van de studenten die op de campus rondlopen vindt een baan via het netwerk van de HSD Campus.”
De wereld wordt steeds digitaler. En daarmee staat ook de digitale veiligheid onder druk. Zo worden oorlogen niet alleen maar op het strijdveld uitgevochten, maar steeds ook vaker via internet. En om de haverklap proberen hackers in te breken op zakelijke computersystemen. Zo had in 2021 bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven te maken met ransomware (waarbij data of systemen gegijzeld worden). Naast volwassen bedrijven op het gebied van cyber security zijn er ook veel startups. Een voorbeeld van zo’n startup is Isuna: het helpt bedrijven om snel en eenvoudig te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van digitale veiligheid. Isuna verhuisde vorig jaar naar de HSD Campus, op steenworp afstand van het Haagse station Laan van Nieuw Oost-Indië. Ammi Virk, directeur van Isuna: “We wilden graag in contact komen met andere bedrijven en studenten op het gebied van cyber security en met hen samenwerken. Die bedrijven komen we tegen op de HSD Campus.”
Vrede, Recht én Veiligheid
Den Haag is de internationale stad van Vrede en Recht. Er zetelen honderden internationale organisaties, zoals het Internationaal Gerechtshof en het Internationale Hof van Justitie. Bovendien zijn nagenoeg alle buitenlandse ambassades en consulaten in de Hofstad te vinden. In het verlengde van Vrede en Recht ligt Veiligheid, en ook op dat gebied hebben veel organisaties een kantoor in Den Haag, zoals Europol, Interpol en Unicef.
Zo startte enkele jaren geleden ook de HSD Campus, op initiatief van de gemeente Den Haag. De campus van 4.000 vierkante meter telt zo’n dertig huurders, zoals Security Delta (een cluster van inmiddels 275 bedrijven en organisaties op het gebied van cyber security), publieke en private partijen.
Forensisch lab
Op de campus (die ook wel IT & Security Campus wordt genoemd) zijn ook onderwijsinstellingen te vinden: de Hogeschool Leiden en De Haagse Hogeschool. “Wij zitten hier sinds 2016”, vertelt Hans Henseler, lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. “In Leiden was er ruimtegebrek, dus moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. Als lector moet ik verbindingen leggen met het bedrijfsleven. Dat kan hier op de Campus – met al die bedrijven op het gebied van cyber security - natuurlijk heel goed.”
Wekelijks komen tientallen studenten van de opleiding Forensisch ICT vanuit Leiden naar de HSD Campus. Bovendien zijn er zo’n twintig professionals die de deeltijd variant van de opleiding volgen. Henseler: “De opleiding richt zich op het zoeken naar digitale sporen. Het gaat daarbij niet alleen om cybercriminaliteit. Ook bij andere misdaad zijn er vaak digitale sporen. Denk maar aan criminelen die onderling communiceren via chatgesprekken. Of denk aan een slachtoffer van dodelijk geweld: de smartphone van het slachtoffer heeft mogelijk sporen die inzicht geven in de omstandigheden, en kan zo zelfs leiden naar de dader. Onze studenten leren die sporen vinden en onderzoeken.”
Daarvoor heeft de Hogeschool Leiden niet alleen een leslokaal in de HSD Campus, maar ook onder meer een eigen forensisch lab. Studenten leren daar hoe ze bijvoorbeeld een smartphone met een zelfgeschreven script of met open source-software kunnen uitlezen, maar moeten ook zelf een telefoon uit elkaar kunnen halen. “Wij zitten heel dicht op de nulletjes en eentjes.”
Werken in het HSD-netwerk
De studenten van beide opleidingen zijn gewild, ook bij de andere ‘bewoners’ van de HSD Campus. Met grote regelmaat vinden studenten van Digital Forensics een stage, afstudeerstage of baan bij een van die bedrijven, of in het omliggende netwerk. Henseler: "Zo'n 40 tot 50% van onze studenten vindt een baan via het netwerk van HSD Campus. Ongeveer de helft komt terecht bij een organisatie als de politie of het Nederlands Forensisch Instituut, de andere helft bij een bedrijf.”
"Zo’n 40 tot 50% van onze studenten vindt een baan via het netwerk van HSD Campus."
De vraag naar talent is groot. Daarom start Hogeschool Leiden in de HSD Campus ook een Master-opleiding Digital Forensics. Dat wordt overigens niet de enige Master in de campus: De Haagse Hogeschool biedt er al de Master Cyber Security Engineering. Henseler: “We hebben onderling goede contacten en we werken nauw samen. Zo verzorgen wij in de Master van de Haagse Hogeschool het lesdeel over Forensics.”
Om bedrijven in het netwerk te blijven voorzien van nieuwe medewerkers startte Security Delta de website Securitytalent.nl. Daarop is onder meer een overzicht van vacatures en opleidingen te vinden. Campusmanager Benali: "Alleen al in deze regio zijn er 300 vacatures op het gebied van cyber security."
Virk (Isuna): “Het is zeer moeilijk talent te vinden. Volgens mij kan de campus meer samenwerken met andere opleidingen in de regio, zoals de Technische Universiteit in Delft. Zo zorg je ervoor dat het talent in Nederland blijft.” Talent vinden is ook een kwestie van samenwerking. Saïda van Kalsbeek, Programmamanager Veiligheidscluster bij de gemeente Den Haag. “De infrastructuur van de Campus is goed. Bedrijven weten elkaar te vinden, onder meer door de events die worden georganiseerd. De gemeente zal dan ook blijven bijdragen aan de campus.”
”Alleen al in deze regio zijn er 300 vacatures op het gebied van cyber security.”
Warme introductie
De dynamiek op de HSD Campus is groot. Zo komen alle huurders elke maandag samen tijdens de Talk & Lunch, zijn er regelmatig Cyber Cafés en wordt de campus met grote regelmaat bezocht door internationale delegaties. Benali: “Het station ligt aan de overkant van de straat. In 25 minuten sta je op Schiphol.”
Die bedrijvigheid was voor Isuna de reden te verhuizen naar de HSD Campus, vertelt directeur Virk. “De cyber security-sector is nogal gesloten. Het is moeilijk om met elkaar in contact te komen zonder een warme introductie. Terwijl wij graag met andere bedrijven samenwerken. We kunnen niet alles zelf. Zo zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in implementatie. Daarom sluiten we graag partnerships met andere bedrijven: het is een effectieve manier om je klanten te helpen en om je eigen bedrijf verder te ontwikkelen.”
In de HSD Campus vond Isuna die partners. “Bovendien is het een mooie locatie, en we hebben een goed contact met de campusmanager: die brengt ons met andere bedrijven in contact.” Virk wil daarom niet weg uit de HSD Campus. “We hopen dat ons bedrijf en de campus blijven groeien. Maar de bezettingsgraad hier is hoog. Ik hoop dat er dus nog ruimte is als we groter worden.”
Cluster zichtbaar maken
De HSD Campus is dus dé plek waar het Nederlandse Security Cluster samenkomt. Bovendien draagt de campus bij aan het economisch vestigingsklimaat in de regio: het biedt immers de kans de regio wereldwijd te positioneren als hét kenniscluster op het gebied van cybersecurity. Programmamanager Van Kalsbeek van de gemeente Den Haag: "De HSD Campus is heel belangrijk voor onder meer startende bedrijven en voor bedrijven die zich voor het eerst in Nederland vestigen. Zo is er veel ruimte voor ontmoetingen met andere bedrijven en organisaties op het gebied van cyberveiligheid, smart cities, Artificial Intelligence (AI), enzovoorts. De campus maakt het Nederlandse Security Cluster zichtbaar."