
Daan Zandbelt
Lid denktank
Duurzame mobiliteit
Minder mobiliteit is de meest duurzame mobiliteit. Gevolgd door een groter aandeel ‘actieve mobiliteit’: lopen en fietsen. Dat is aantrekkelijker dan het lijkt.
Want Johan Cruijff had het kunnen bedenken: hoe meer keuze om de hoek, des te minder reden om verder te kijken. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust, mede door de coronatijd. Door veel thuis te werken, ontdekten velen de kwaliteiten van de directe woonomgeving. Tijdens ommetjes ontdekten we het groen om de hoek. Een goede buur bleek liever, dan die verre vriend. Toen lokale ondernemers dreigden te verdwijnen zagen we pas hun waarde.
Stedelingen reizen minder en fietsen vaker
De Cruijffiaanse wijsheid gold echter ook al voor het coronatijdperk, blijkt uit onderzoek. Dat zit zo. Hoe meer inwoners en banen binnen fietsafstand (c. 3 kilometer), des te minder kilometers maakt een Nederlander dagelijks. Omdat tripjes in de stad korter zijn, wordt hier ook meer gelopen en gefietst. Maar da’s logisch. Want waarom zou je nog in de auto of trein springen, als alles wat je nodig hebt, al om de hoek te vinden is? Of dat nu een baan, opleding, winkels, zorg, cultuur of frisse neus is. Alleen als dat wat van ver komt daadwerkelijk de reis waard is.
Verdichten, vergroenen, verduurzamen
Dit nabijheidsvoordeel blijkt ook actief inzetbaar. Doordat met verdichting het reisgedrag van de directe omgeving wordt beïnvloed. In zowel stad als dorp. De hoogste tijd dus om onze steden en dorpen te verdichten en in te richten op meer fietsers en voetgangers.
Daan Zandbelt - architect, urbanist en partner bij De Zwarte Hond