Maritiem Onderwijs en Innovatie Centrum (MOIC), Schiedam

MOIC heeft vanaf 2022 vervolgfinanciering ontvangen van het Human Capital Akkoord (HCA). Onder de naam CREST zal zij als nieuwe entiteit met eigen doelstellingen een doorstart maken en worden begeleid door HCA.

Het Schiedams havengebied is een belangrijke en kennisintensieve maritieme hotspot: ingenieurs en onderhouds- en reparatiewerven voor de offshore-industrie zijn hier volop aanwezig. Daarmee vervult dit gebied een belangrijke functie binnen het maritieme cluster die de regionale economie versterkt. De gemeente Schiedam investeert in het gebied en heeft een samenwerkings-overeenkomst gesloten met Havenbedrijf Rotterdam. Een structureel samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid ontbrak nog in dit havengebied. Dit is nodig als katalysator voor samenwerking rondom onderwijs, onderzoek, innovatie en expertiseontwikkeling tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. Met de oprichting van het MOIC wordt hierin voorzien.

Het MOIC gaat zorgen voor een betere aansluiting van het onderwijs op de vraag van de maritieme bedrijven in de Schiedamse haven. De focus ligt op het oplossen van innovatievraagstukken op het gebied van digitalisering, het opleiden van technisch/ICT personeel van de toekomst, bij- en omscholing van personeel en het aantrekken van nieuw personeel door promotie van de maritieme sector. Grote bedrijven in de haven werken samen met de opleiding Scheepvaartechniek (STC Group) om hun eigen opleidingen te integreren tot één.

 De gemeente Schiedam en de MRDH investeren samen in MOIC.

Investering

Totale investeringswaarde: € 470.000
MRDH-bijdrage: € 275.000

Contact

https://www.maritimedelta.nl/portfolio-item/maritiem-onderwijs-en-innov…
Adres: Karel Doormanweg 47, 3115 JD Schiedam
Contactpersonen: projectleider Paul van Mechelen (paul@rafikistrategy.com) en Brian Mo-Ajok, gemeente Schiedam (b.moajok@schiedam.nl)

Ondernemerschap

Bedrijven op campus: 4
Arbeidsplaatsen op campus: 1

Onderwijs

Opleidingen: Conflict pyramide - leidersschapstraining van Filip v.d. Driessche.  
Samenwerking: STC, Hogeschool Rotterdam, Huisman Equipment, RH Marine, Mammoet & GustoMSC.
Werkenden 23+ in bij-om-herscholing: 12

Onderzoek & innovatie

  • Focus op predictive maintenance en digital twins in samenwerking met prof. Leo van Dongen, hoogleraar Maintenance Engineering.

Samenwerking met andere Zuid-Hollandse campussen in innovatieprogramma’s

  • Samenwerking met RDM en TU Delft. Contact met World Horti Campus, Duurzaamheidsfabriek en FIA voor best practice uitwisseling.

Deelname aan EU innovatieprogramma’s

  • URBACT/Techrev.

Gebiedsontwikkeling

Ontwikkelruimte bedrijfslocatie: 200m2 met workspace, training, vergader- en evenementenfaciliteiten.

Maatschappelijke bijdrage

Sustainable Development Goals : 4,7,8,9.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: metro en bus in directe nabijheid. Het IC-station Schiedam Centrum is binnen 5 minuten met de metro te bereiken.
Weg: A4 , A15 en A20.
Vliegveld: Rotterdam The Hague Airport, op 10 minuten rijden van Wiltonhaven.
Digitaal: glasvezel in gehele gebied (wellicht pilot 5G).