IT & Security Campus, Den Haag (HSD, YES!Delft, THT)

DE IT & Security Campus is de campus in de metropoolregio Rotterdam Den Haag op het gebied van cybersecurity, blockchain en kunstmatige intelligentie. De campus bestaat uit The Hague Security Delta, YES!Delft en The Hague Tech. Gezamenlijk brengen zij talenten en bedrijven bij elkaar om kennis en innovatie te stimuleren.

Jongen met VR bril

Het Nederlandse veiligheidscluster 'The Hague Security Delta' (HSD) is een netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen die samenwerken aan innovatieve veiligheidsoplossingen en kennisontwikkeling. Bij YES!Delft ligt de focus op twee sleuteltechnologieën voor de digitale samenleving: Artificial Intelligence (AI) en Blockchain. YES!Delft bouwt aan een levendig en sterk innovatief ecosysteem voor tech startups die continu innoveren op deze domeinen. The Hague Tech is een inspirerende plek om samen te werken met getalenteerde individuen en innovatieve bedrijven. Co-creatie betekent daar samenwerken om prototypes, producten en technologische oplossingen te creëren door het talent binnen The Hague Tech te activeren.

Met de bijdrage van de MRDH zet de campus een Digital Competence & Education Center op. Dit is een digitaal lesprogramma gericht op cybersecurity, blockchain en kunstmatige intelligentie. Dit programma is toegankelijk voor HBO en MBO studenten, maar ook voor bestaand personeel dat wil bijscholen. Zo kan een bredere groep mensen een opleiding volgen. Daarnaast koppelt het centrum IT-talent aan bedrijven. Op die manier krijgen studenten een opleiding die beter aansluit bij de markt.

Artikel over de HSD campus

Bekijk de video over de IT & Security Campus

Investering

Publieke-private investeringen HSD: € 1.738.000,-. Hiervan komt 54,5% (€ 950.000) voort uit exploitatiesubsidies overheden en 39,1% (€ 680.000) uit partnerbijdragen van aangesloten bedrijven. Voor YES!Delft is dit 50% privaat en 50% publieke funding. Totale investeringswaarde is 3,2 miljoen euro.
MRDH projectbijdrage aan totale campus: € 200.000,- (totale projectomvang € 400.000)

Contact

https://www.thehaguesecuritydelta.comwww.yesdelft.nlhttps://www.thehaguetech.com
Adres: Wilhelmina van Pruisenweg 104, 2595 AN Den Haag
Contactpersonen
campusmanager@hsdcampus.com, Marc Numann, gemeente Den Haag en Danny Honigh, gemeente Den Haag

Ondernemerschap

Bedrijven op campus: 146.
Arbeidsplaatsen op campus: 70 banen onderwijs (WO, HBO) en circa 3.010 banen bij bedrijven.
Start ups, faciliteiten en programma’s: op de HSD Campus zijn 31 partijen gevestigd, 14 startups bij YES!Delft, 85 startups en scale ups bij THT.

Onderwijs

Opleidingen: 130 studenten, verdeeld over 40 WO van de Cybersecurity Academy, 30 HBO van Hogeschool Leiden en 60 WO van de Cyber Summer School. Dankzij de MRDH-bijdrage zal het aantal studenten flink stijgen. Er wordt samengewerkt met ROC Mondriaan en De Haagse Hogeschool om het digitale lesprogramma uit te voeren en MBO en HBO studenten te laten samenwerken aan concrete opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Ook is het Cyberweerbaarheidscentrum Zuid-Holland in ontwikkeling.
Samenwerking: Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan, WO wordt verkend.
Werkenden 23+ in bij-om-herscholing: in ontwikkeling vanuit het Digital Competence & Education Center.

Onderzoek & innovatie

  • De HSD heeft sinds 2019 met 132 organisaties gewerkt aan 10 innovatieprogramma’s in labs. Verder werken de organisaties op de HSD Campus separaat aan productinnovaties.
  • Jaarlijks werken 30 tot 40 startups in YES!Delft programma’s aan innovaties.
  • Opdrachten van bedrijven aan studenten: 2 opdrachten van HHS/Block Chain Minor (YES!Delft) en in 2019 zijn 29 stageplekken vervuld (MBO, HBO, WO) bij 9 bedrijven op de HSD Campus.

Onderwijsvernieuwing

  • Samenwerking met onder andere De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan in het project Cyberwerf. MBO studenten van het ROC Mondriaan voeren daarbij een cyberscan uit bij het MKB in Den Haag. Daarmee ontwikkelen studenten vaardigheden in de praktijk en krijgen bedrijven inzicht in hun cyberrisico’s.
  • HSD leverde een bijdrage aan de uitvoering van het programma P@CT. Dit samenwerkingsverband bestaat uit twaalf partijen, onder leiding van ROC Mondriaan. Het doel is goede MBO cyberopleidingen te krijgen en bewustzijn onder studenten te vergroten. Door P@CT kregen zestien docenten een bijscholing en kregen 775 MBO studenten cybersecurityvakken.

Samenwerking met andere Zuid-Hollandse campussen in innovatieprogramma’s

  • In 2019 zijn in Den Haag de community The Hague Tech en de incubator YES!Delft gestart. De HSD werkt met deze partijen samen onder de vlag van de ‘IT & Security Hub’. Al deze hubs zijn gevestigd op de IT & Security Campus. Daarnaast werkt de HSD samen met hubs/campussen als Greenport, de Haven van Rotterdam, ESA/Estec, QuTech.

Deelname aan EU innovatieprogramma’s

  • Nee.

Gebiedsontwikkeling

De HSD Campus is circa 4.000 m2 groot en bevindt zich in het Headquarter-gebouw (HQ) op de Wilhelmina van Pruisenweg 104. Hiervan is 325,9 m2 nog beschikbaar voor verhuur. Oppervlakte van vergaderruimtes is 248,8 m2.
YES!Delft beslaat 850 m2, waarvan 150 m2 beschikbaar is.
In 2019 verhuurde THT 4.000 m2 kantoorruimte.

Maatschappelijke bijdrage

Sustainable Development Goals : 4, 8, 9, 17 (HSD/ THT)/ 3, 7, 8, 9, 11, 12, 17 (YES!Delft).

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: de campus ligt naast intercitystation Laan van NOI. Hier stoppen ook de metro’s van de RandstadRail.
Weg: de campus ligt langs de A12.
Vliegveld: Schiphol op maximaal 30 minuten reistijd en Rotterdam The Hague Airport op maximaal 1 uur reistijd.
Digitaal: glasvezel in gehele gebied.