Food Innovation Academy (FIA), Vlaardingen

De Food Innovation Academy is hét kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie in de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Bedrijven, studenten (Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs, MBO, HBO en Voortijdig Schoolverlaters), docenten en onderzoekers gaan samen aan de slag met vraagstukken rondom Food. 
Om de samenwerking te verankeren, wordt een ‘Try & Taste-omgeving’ ingericht als kloppend hart van de sector naar buiten toe. Zo ontstaat er een ontmoetings- en inspiratieplaats waar bedrijven, studenten, docenten, medewerkers, onderzoekers en een breed publiek samen leren, onderzoeken en samenwerken rondom het thema Food, Health & Technology.

Artikel over de Food Innovation Academy

De FIA organiseert ook masterclasses en themabijeenkomsten aan de hand van de VN-doelen rondom voeding en voedselveiligheid, als ook op basis van de transitiepaden rondom de Roadmap Next Economy. Daarnaast regelt FIA een inspirerend programma om jongeren inzicht te geven in de wereld van de voedingsindustrie, door ze aan de hand te nemen in het traject van grondstof naar product voor de consument. Onderdeel van de FIA is het practoraat Food, Health & Technology, waarin onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken.

Investering

Campusinvesteringen: VLD: 1.800.000, RIF subsidie 3.400.000,
gemeente Vlaardingen € 492.000.

MRDH-bijdrage: € 230.000.

Contact

https://foodinnovationacademy.nl
Adres: Industrieweg 14,  3133 EE Vlaardingen
Contactpersonen:  Erik Bernard, gemeente Vlaardingen (erik.bernard@vlaardingen.nl) en Nico van Hemert (nico.vanhemert@strategyondemand.nl)

Ondernemerschap

Bedrijven op campus: 4
Arbeidsplaatsen op campus: 19

Onderwijs

Opleidingen: Lentiz Life College met de opleidingen Voeding & technologie, Voeding & kwaliteit en Voeding & voorlichting (90 MBO studenten). Hogeschool Inholland met de opleiding food commerce & technology (40 HBO studenten). Albeda met de opleiding bakkerij (130 MBO studenten).
Samenwerking: Lentiz, Albeda , Inholland, Royal Steensma, IIscentrum, Sococo, Essensor, Bedrijvenvereniging FIA
Werkenden 23+ in bij-om-herscholing: 1000 in Food en ijsbereiding, 8 (Sococo).

Onderzoek & innovatie

  • FIA kent drie pijlers: arbeidsmarkt & talentontwikkeling, stimuleren innovatie en verbeteren imago van de sector. Er wordt praktisch onderzoek gedaan door mensen uit het HBO en MBO in opdracht van bedrijven. Tevens is er een partnership met LDE (Leiden-Delft-Erasmus).

  • Het practoraat versterkt en verdiept het praktisch onderzoek (onderzoekend leren) met praktijkcases uit bedrijven. Veel praktijkcases zijn vooral gericht op het verlagen van voedselverspilling, duurzaamheid en gezondheid. Praktijkcases zijn structureel opgenomen in het curriculum van de opleidingen.

Onderwijsvernieuwing

  • Hackatons: jaarlijks worden er hackatons (3-daagse) georganiseerd met leerlingen uit het vo en studenten uit het mbo, waarbij groepjes leerlingen/studenten oplossingen bedenken voor bedrijfscases op het gebied van verspilling, duurzaamheid en gezondheid.
  • Naast samenwerking met het VO in de hackatons, worden er voor VO-scholen foodlessen en food workshops aangeboden die passen binnen de thema’s van de FIA en binnen de thema’s (projecten / curriculumonderdelen) van het VO.
  • Voor het po (en ook voor vele jongerenorganisaties) worden foodlessen en food workshops aangeboden m.n. rondom de thema’s gezondheid en (beroeps)oriëntatie.
  • In het kader van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid worden foodlessen en food workshops aangeboden om carrière startgarantie (kansrijke beroepssector) te bevorderen.

Samenwerking met andere Zuid-Hollandse campussen in innovatieprogramma’s

  • Samenwerking met het World Horti Center, Equestrum, Horti Science Park Lansingerland en Dutch Fresh Port in Barendrecht, Talenten Schiedistrict, Zorgcampus Vlaardingen.

Gebiedsontwikkeling

Campus: Begane grond: Try & taste ruimte en vestiging van Essensor. 1e etage: IJscentrum en pilot factory, 2e etage: 2 laboratoria (microbiologisch en fysische/chemisch), theorielokaal en kwaliteitsafdeling van Royal Steensma. 3e etage: auditorium, workshopkeuken, oriëntatieruimte, bistro en theorielokaal. En BIA: opleidings- en ontwikkelbakkerij brood en banket en  instructieruimtes.

De Food Innovation Academy is gesitueerd naast het bedrijf Royal Steensma in het industriegebied Groot Vettenoord. Samen met de gemeente en de ondernemersvereniging Groot Vettenoord (en een project herinrichting buitenruimte door studenten van Inholland en MBO Maasland) wordt gewerkt aan upgrading (vergroening, veiligheid, uitstraling) van de buitenruimte als stimulans voor het gehele industriegebied

Maatschappelijke bijdrage

Sustainable Development Goals : 2, 3, 4, 8, 9, 11, 12, 17

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: metrostation Vlaardingen Centrum ligt op 1 kilometer afstand, circa 10 minuten lopen.
Weg: nabij A20 en A4.
Vliegveld: Rotterdam The Hague Airport, reistijd 20 minuten per auto.
Digitaal: glasvezel in gehele gebied.