Food Innovation Academy (FIA), Vlaardingen

De Food Innovation Academy is hét kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie in de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Bedrijven, studenten (Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs, MBO, HBO en Voortijdig Schoolverlaters), docenten en onderzoekers gaan samen aan de slag met vraagstukken rondom Food. 
Om de samenwerking te verankeren, wordt een ‘Try & Taste-omgeving’ ingericht als kloppend hart van de sector naar buiten toe. Zo ontstaat er een ontmoetings- en inspiratieplaats waar bedrijven, studenten, docenten, medewerkers, onderzoekers en een breed publiek samen leren, onderzoeken en samenwerken rondom het thema Food, Health & Technology.

De FIA organiseert ook masterclasses en themabijeenkomsten aan de hand van de VN-doelen rondom voeding en voedselveiligheid, als ook op basis van de transitiepaden rondom de Roadmap Next Economy. Daarnaast regelt FIA een inspirerend programma om jongeren inzicht te geven in de wereld van de voedingsindustrie, door ze aan de hand te nemen in het traject van grondstof naar product voor de consument. Onderdeel van de FIA is het practoraat Food, Health & Technology, waarin onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken.

Investering

Campusinvesteringen: VLD: 1.800.000, RIF subsidie 3.400.000,
gemeente Vlaardingen € 492.000.
MRDH-bijdrage: € 230.000.

Contact

https://foodinnovationacademy.nl
Adres: Industrieweg 14,  3133 EE Vlaardingen
Contactpersonen:  Erik Bernard, gemeente Vlaardingen (erik.bernard@vlaardingen.nl) en Nico van Hemert (nico.vanhemert@strategyondemand.nl)

Ondernemerschap

Bedrijven op campus: 2
Arbeidsplaatsen op campus: 3

Onderwijs

Opleidingen: 37 MBO studenten.
Practoraat: 1.
Samenwerking: Royal Steensma BV en Lentiz.
Werkenden 23+ in bij-om-herscholing: 100 in Food en ijsbereiding.

Onderzoek & innovatie

  • FIA kent drie pijlers: arbeidsmarkt & talentontwikkeling, stimuleren innovatie en verbeteren imago van de sector. Er wordt praktisch onderzoek gedaan door mensen uit het HBO en MBO in opdracht vanuit bedrijven. Tevens is er een partnership met LDE (Leiden-Delft-Erasmus).

Onderwijsvernieuwing

  • Samenwerking met Primair Onderwijs (PO) en Voortgezet Onderwijs (VO) in projecten: foodlessen in de bovenbouw van het PO. Er worden ook lessen aangeboden binnen verschillende thema's zoals gezonde voeding (Gezonde Frisdrank) en voedselbereiding & -verwerking (Chips/Kweken en verwerken van kruiden). Ook PO-scholen in Rotterdam-Zuid hebben vanuit de carrière startgarantie belangstelling voor deze lessen in het VO het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid .

Samenwerking met andere Zuid-Hollandse campussen in innovatieprogramma’s

  • Samenwerking met het World Horti Center, Equestrum, Campus Lansingerland en campus in oprichting in Barendrecht.

Gebiedsontwikkeling

Campus: 1e etage: ambachtelijk ijs en zuivel, 300m2. 2e etage: 3 laboratoria (microbiologisch, chemisch en sensorisch), 450m2. 3e etage: auditorium, workshopkeuken, oriëntatieruimte, 450m2. En BIA: opleidings- en ontwikkelbakkerij brood en banket en  instructieruimtes, 350m2 + 75m2 = 425m2.
Ontwikkelruimte bedrijfslocatie: de begane grond is nog vrij, 600m2.

Maatschappelijke bijdrage

Sustainable Development Goals : 2, 3, 4, 8, 9, 11, 12, 17.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: metrostation Vlaardingen Centrum ligt op 1 kilometer afstand, circa 10 minuten lopen.
Weg: nabij A20 en A4.
Vliegveld: Rotterdam The Hague Airport, reistijd 20 minuten per auto.
Digitaal: glasvezel in gehele gebied.