Energietransitielab, Rotterdam

De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van de mensheid van deze eeuw. De (technische) hbo-studenten zullen een belangrijke rol hebben bij de implementatie van nieuwe kennis en kunde die nodig is voor deze transitie. De sleutel voor het succesvol realiseren van de energietransitie ligt in grootschalige samenwerking tussen de verschillende disciplines, zowel binnen als buiten de techniek en in de regionale samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om mensen op te leiden voor de banen van de toekomst. Bedrijven in de offshore en de procesindustrie hebben nu al werknemers nodig die deze uitdaging aankunnen, maar hebben moeite om ze te vinden. Om studenten al tijdens hun studie kennis te laten maken met de integrale aanpak vanuit de praktijk, wordt in dit project samen met bedrijven een Energietransitielab opgezet.

Energietransitielab op de RDM campus in Rotterdam

Het Energietransitielab wordt opgericht door Hogeschool Rotterdam, gemeente Schiedam, Deltalinqs, Watertaxi Rotterdam, Energy Delta Institute, ECHT regie in transitie en Buccaneer Delft. De partners willen belangrijke vraagstukken van de energietransitie oplossen door te zorgen voor vernieuwd, multidisciplinair onderwijs in een contextrijke omgeving op de RDM Campus.

Momenteel zijn de mogelijkheden voor studenten en bedrijven om gezamenlijk te werken aan de complexe grootschalige vraagstukken van de energietransitie beperkt in de haven. Het Energietransitielab heeft de ambitie om die plek te worden, zodat de energietransitie in de haven en het Havenindustrieel Complex bij Hogeschool Rotterdam een duidelijk focuspunt krijgt op de RDM campus.

Binnen het Energietransitielab worden vraagstukken over energietransitie en systeemintegratie vanuit de praktijk gekoppeld en geïntegreerd in het onderwijs. De technische studenten krijgen de basiskennis over de energietransitie: wat is de samenhang en interactie tussen de technologieën die de energietransitie de komende jaren mogelijk gaan maken? Er worden ook nieuwe onderwijsmodules ontwikkeld waar niet alleen technische maar alle studenten van Hogeschool Rotterdam kennis kunnen maken met de energietransitie.

Het bedrijfsleven heeft op het gebied van energietransitie behoefte aan opgeleide medewerkers die de juiste kennis hebben over de technische veranderingen. Het Energietransitielab fungeert als living lab om onderwijs en industrie met elkaar in contact te brengen door middel van practica, masterclasses, netwerkevenementen en hackatons voor de studenten. Door gezamenlijk aan projecten en innovaties te werken vindt ook een vorm van bijscholing voor de bedrijven plaats.

Investering

Publiek-private investeringen: n.t.b.
MRDH-bijdrage: n.t.b.

Contact

Website: n.t.b.
Adres: Heijplaatstraat 23, 3089 JB Rotterdam
Contactpersoon: Johan Antonissen (j.antonissen@hr.nl)

Ondernemerschap

Bedrijven op campushttps://rdmrotterdam.nl/ondernemen
Arbeidsplaatsen op campus: n.t.b.
Start ups, faciliteiten en programma’s: n.t.b.

Onderwijs

Opleidingen: de campus van RDM Rotterdam is de thuislocatie van de opleiding Automotive, gevestigd in Innovation Dock. Andere technische opleidingen van de hogeschool – zoals bijvoorbeeld Industrieel Product Ontwerpen, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Maritieme Techniek – komen naar RDM voor praktijk- en projectonderwijs, waarvoor ze gebruikmaken van de vele werkplaatsen die hier beschikbaar zijn.
Practoraat: n.t.b.
Samenwerking

  • mbo-instellingen STC Group, Techniek College Rotterdam en Da Vinci College
  • Havenbedrijf Rotterdam
  • Innovatiecentrum Energie & Mobiliteit Delft
  • Fieldlab Industriële Elektrificatie
  • EnTranCe - Centre of Expertise Energy, Groningen
  • Groene Chemie Campus, Brielle

Werkenden 23+ in bij-om-herscholing: n.t.b.

Onderzoek & Innovatie

Shared Labs

n.t.b.

Onderwijsvernieuwing

n.t.b.

Samenwerking met andere Zuid-Hollandse campussen in innovatieprogramma’s

Samenwerking met Groene Chemie Campus in Brielle en het lnnovatiecentrum Energie & Mobiliteit Delft.

Deelname aan EU innovatieprogramma’s

n.t.b.

Gebiedsontwikkeling

Campus: n.t.b.

Maatschappelijke bijdrage

Sustainable Development Goals : n.t.b.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: vanaf bus/metrostation Zuidplein rijdt RET-buslijn 68 naar halte RDM Campus. De makkelijkste en leukste manier om vanuit de stad naar RDM Rotterdam te reizen is met de Waterbus, lijn 18 vanuit Rotterdam en lijn 181 vanaf de Maasboulevard in Schiedam.
Weg: A15 (Ring Rotterdam Zuid), afslag 18: Heijplaat.
Vliegveld: Rotterdam The Hague Airport, reistijd 25 minuten per auto.
Digitaal: n.t.b.