'Afstemming telecomproviders en gemeenten is nuttig bij uitrol 5G'

De veiling voor de frequentiebanden voor 5G is sinds 29 juni geopend. Telecomproviders hebben hierop in kunnen schrijven en kunnen als ze de frequentie krijgen, deze gebruiken voor het aanbieden van 5G. Een snellere en betrouwbare verbinding voor mobiele apparaten. Rob Bongenaar is voorzitter van Monet, een vereniging die namens de mobiele netwerk operators KPN, T-Mobile en Vodafone/Ziggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden. Deze afstemming kan nodig zijn omdat voor 5G op sommige plekken nieuwe antennes nodig zijn. 

Wat doet Monet voor/met gemeenten? 

"Monet geeft naast het afstemmen met gemeenten over de locatie van nieuwe antennes ook voorlichting hierover. Elk jaar sturen we een plaatsingsplan naar gemeenten vergezeld van een uitnodiging voor een plaatsingsplangesprek. Hierin worden alle huidige opstelpunten besproken en wordt gekeken waar er zoekgebieden zijn voor mogelijke nieuwe opstelpunten die nodig zijn voor een adequate dekking. Ik raad gemeenten echt aan om het gesprek met ons over zo’n plaatsingsplan te voeren. Het geeft onder andere inzicht in wat er voor nodig is om 5G in jouw specifieke gemeente op een soepele manier uit te rollen."

Wanneer start de uitrol van 5G in de metropoolregio?

"Inmiddels biedt één van de operators 5G al aan in een deel van het land, waaronder de Metropoolregio. 5G is immers niet gebonden aan specifieke frequenties en kan ook over de huidige frequenties worden aangeboden. Vanaf 29 juni loopt de frequentieveiling voor de nieuwe 5G frequenties. Het is de verwachting dat de operators na afloop van deze veiling 5G gaan aanzetten. Wanneer precies is aan de individuele operator."

Als 5G uitgerold wordt, hoeveel extra antennes komen erbij en waar komen die? 

"De operators verwachten 10% extra antenne-opstelpunten nodig te hebben voor 5G. Dat zijn er zo’n 1.500 voor het gehele land. Voor de metropoolregio wordt het waarschijnlijk ook 10% van het totaal aantal antennes dat erbij komt."

Voor 5G zijn er ook zogenaamde 'small cells’ , kleine zendmasten. Wat zijn dat? Hoe ziet zo’n small cell er uit, en waar zijn die dan nodig?

"Small cells zullen op termijn nodig zijn in zeer drukke gebieden waar veel capaciteit gevraagd wordt. Denk aan Voetbalstadions, grote stations en drukke winkelstraten in grote steden. Een small cell heeft een kort bereik en is te vergelijken met een wifi router.  Ze gaan ervoor zorgen dat je ook  in genoemde gebieden gebruik kunt blijven maken van 5G."

Bekijk ook de Veelgestelde vragen over 5G