Vacature Strategisch adviseur (Public Affairs)

Werken aan een betere bereikbaarheid en aan het vernieuwen van de economie: dat is de missie van de 23 gemeenten die hun krachten bundelen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Met jouw ervaring en kennis help jij ons om de groei van de welvaart en het welzijn van onze 2,4 miljoen inwoners te verbeteren als strategisch adviseur.

Jouw functie

De MRDH is dé samenwerking van, voor en door 23 gemeenten in de grootstedelijke regio Rotterdam Den Haag. Onze medewerkers werken graag binnen een netwerkorganisatie (die werkt volgens het principe van verlengd lokaal bestuur) en zien een uitdaging in het toekomstgericht werken in een politiek gestuurde organisatie. Als strategisch adviseur (Public Affairs) vervul jij een belangrijke initiërende en verbindende rol tussen politiek, bestuur, management en medewerkers in de belangenbehartiging.

Vanuit jouw rol als strategisch adviseur signaleer je politieke, maatschappelijke en beleidsontwikkelingen en vertaalt deze naar kansen voor de MRDH. Je geeft hierover strategische adviezen richting bestuur en de organisatie en werkt daarbij nauw samen met de andere strategisch adviseurs binnen de MRDH. Verder bouw je mee aan het relevante politieke netwerk. Hierbij heb je veel contact met andere stakeholders, zoals medeoverheden en maatschappelijk organisaties.

Verder ben je het eerste aanspreekpunt en de strategisch adviseur voor de MRDH op het gebied van Public Affairs. Je geeft in nauwe samenwerking met je Public Affairs-collega’s van de 23 gemeenten, invulling en sturing aan het Public Affairs beleid. Je schrijft mee aan lobbyplannen en lobbydoelen voor de organisatie, voert daarbij de regie en weet anderen goed in positie te brengen en aan de juiste tafels te krijgen. Je werkt op verschillende dossiers op het gebied van bereikbaarheid en economie (zoals het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) en de Groeiagenda Zuid-Holland) samen met lobbyisten van andere regio’s, de provincie en gemeenten in onze regio en hebt daarbij een richtinggevende en verbindende rol.

Jouw profiel

Met jouw strategische expertise en kennis en kunde op het gebied van zowel mobiliteit als economisch vestigingsklimaat help jij ons bij het realiseren van de uitdagende en complexe opgaven die wij hebben. Je bent omgevingsbewust, kan goed coördineren en je hebt plezier in het politiek/ bestuurlijke speelveld. Je kan omgaan met tegenspel en weet te verbinden.

 • Je bent een generalist die breed inzetbaar is op het gebied van strategische advisering over de taken waar de MRDH voor aan de lat staat;
 • Je hebt aantoonbare kennis en ervaring op het gebied van Public Affairs;
 • Je bent iemand die partijen weet te verbinden, ook wanneer sprake is van tegenstrijdige belangen;
 • Je bent ondernemend, hebt goed zicht op het bestuurlijke speelveld en legt gemakkelijk contacten met nieuwe en bestaande relevante spelers;
 • Je hebt de beschikking over een breed relevant en voor de MRDH inzetbaar netwerk;
 • Je hebt daarbij oog voor de maatschappelijke en bestuurlijke context;
 • Je bent initiatiefrijk en resultaatgericht;
 • Je kunt snel schakelen, bent flexibel en stressbestendig;
 • Samenwerken en sturen op resultaat zijn voor jou natuurlijke drijfveren.

Daarnaast beschik je over:

 • HBO+ werk en denkniveau;
 • Minimaal 5 jaar ervaring werkervaring in strategische advisering en public affairs bij overheid of consultancy;
 • Kennis van openbaar bestuur, verkeer en vervoer en economisch vestigingsklimaat is een pré.

Ons aanbod

 • Een salaris dat past bij wie je bent en wat je kunt. Hoeveel precies stemmen we graag met je af, tot maximaal € 6994,- bruto o.b.v. een 36-urige werkweek;
 • Een tijdelijke aanstelling van een jaar van 36 uur per week die we bij wederzijds goedvinden/goedkeuring, na dit jaar graag omzetten naar een vast dienstverband;
 • De kans jezelf te ontwikkelen en te werken aan je persoonlijke ambities;
 • Uitstekende verlofregelingen;
 • Een individueel keuzebudget;
 • Een vergoeding van een tablet of laptop en telefoon;
 • Volledige OV-vergoedingen voor woon-werkverkeer (2de klasse) en dienstreizen (1e klasse).

Bureau Strategie en Bestuur

Mocht je voor ons kiezen, dan verwelkomen wij jou graag binnen onze organisatie en specifiek bij bureau Strategie en Bestuur. Dit team bestaat momenteel uit 12 gedreven en ervaren professionals op het gebied van strategie, communicatie en bestuur. Momenteel werken we vanwege de coronacrisis vanuit huis. In de periode na corona zullen we zo’n 50% van onze tijd op kantoor werken. Als standplaats hebben wij Westersingel 12 te Rotterdam.

Onze organisatie

De MRDH is een vrijwillige gemeenschappelijke regeling van 23 gemeenten en heeft als verlengd lokaal bestuur de status van vervoerregio vanuit de Rijksoverheid gekregen. Daarmee heeft de MRDH wettelijke taken op het gebied van verkeer en vervoer. Zo formuleren wij regionaal verkeer- en vervoersbeleid en zijn wij opdrachtgever van het regionale en stedelijke openbaar vervoer in de metropoolregio Rotterdam Den Haag, waarvoor wij concessies verlenen aan vervoerbedrijven. Daarnaast verstrekken wij subsidies verstrekt voor diverse verkeer- en vervoerprojecten en voor beheer, onderhoud en vervanging van OV-Infrastructuur. De MRDH ontvangt hiervoor rechtstreeks middelen van het Rijk (ongeveer € 555 mln. voor 2022). Daarnaast heeft de MRDH taken voor het versterken van het economisch vestigingsklimaat in de regio Rotterdam Den Haag van onder meer werklocaties (bedrijfsterreinen, detailhandel, kantoren), smart infrastructure (energietransitie, next generation woonwijken), economische vernieuwing (fieldlabs, campusvorming), arbeidsmarkt-onderwijs en economie van het landelijk gebied. De MRDH ontvangt hiervoor een bijdrage van de 23 gemeenten (ongeveer € 6,6 mln. voor 2022).

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je meer weten over de functie dan kun je contact opnemen met Jos Wassens (manager Strategie en Bestuur, telefoon 06-11437672).

Weet je genoeg en wil je bij ons werken?

Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie, voorzien van cv, uiterlijk 9 januari 2022 t.a.v. Dhr.  J.C. Wassens per e-mail: werkenvoor@mrdh.nl.

De vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet. Hierbij hebben interne kandidaten een voorrangspositie.

In het kader van de selectieprocedure wordt aan kandidaten gevraagd mee te werken aan het opstellen van een Management Drives profiel door het invullen van een vragenlijst. Mogelijk zal ook een assessment onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.