Kansen voor Mobility as a Service in de regio

Met meer dan 2.5 miljoen inwoners is de regio Rotterdam Den Haag de dichtst bevolkte regio van Nederland. Er reizen dagelijks zo’n 1.2 miljoen mensen naar hun werk. Daarnaast worden er de komende vijftien jaar 240.000 woningen gebouwd waardoor de druk op het bestaande mobiliteitsnetwerk verder vergroot.  
 

MaaS (Mobility as a Service) bundelt alle vervoersmiddelen en -diensten, gecombineerd met een persoonlijk reisadvies van deur tot deur. Zo wordt het plannen, boeken en reizen voor reizigers makkelijk. Maas ontzorgt de reiziger van deur tot deur in het maken van een reis. In MaaS worden diverse vervoerssystemen met elkaar verbonden zodat reizigers op eenvoudige, snelle en gepersonaliseerde manier naar hun bestemming kunnen reizen. Waarbij de reiziger gebruik kan maken van een breed aanbod van vervoersmiddelen. Van deelfiets tot huurauto, van trein tot watertaxi.  Met Maas heb je straks geen eigen auto meer nodig om overal te komen waar je wil.  Met Maas krijgt je  een op maakt gemaakt reisvoorstel passend bij je voorkeuren (snel of juist zo voordelig mogelijk).  En dat allemaal met de mobiele telefoon.

MaaS-pilot Rotterdam Den Haag en airport

In deze Mobility as a Service-pilot is het doel om  met één app alle vervoermiddelen in de regio te kunnen plannen, boeken, betalen en reizen. De luchthaven Rotterdam The Hague Airport is het best bereikbaar met de auto. Het merendeel van de reizigers komt dan ook met de auto. Naast (inter)nationale reizigers gaat het hier ook om mensen die op of rond de luchthaven werken. Rotterdam The Hague Airport en Schiphol Real Estate werken al langer aan het verbeteren van de bereikbaarheid anders dan met de auto. Een goede multimodale bereikbaarheid is voor luchthavens wereldwijd van belang. Met deze MaaS-pilot zorgen alle partijen er gezamenlijk voor dat Rotterdam The Hague Airport beter bereikbaar wordt op andere manieren dan met de auto.

Metropoolregio Rotterdam Den Haag(MRDH) , Schiphol Real Estate, Rotterdam The Hague Airport, , gemeenten Den Haag en Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en De Verkeersonderneming werken samen om deze MaaS-pilot van de grond te krijgen.

Een consortium, uit de raamovereenkomst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onder leiding van Mobility Services & Retail (PON) gaat in de regio Rotterdam Den Haag aan de slag. Zij werken samen met partijen als de REISinformatiegroep, Tranzer en Shuttel. De verwachting is dat de reiziger na de zomer van  2020 kennis kan maken met deze manier van reizen.

Samenwerking consortium MaaS pilot

Het partnership bestaat uit gevestigde namen in de mobiliteitswereld. Mobility Services & Retail (PON)  is bekend van auto’s, fietsen (Gazelle) en deelvervoer (Greenwheels). De REISinformatiegroep heeft als reisplanner miljoenen gebruikers in Nederland. Tranzer verzorgt nationaal en internationaal e-tickets voor OV en andere deeldiensten. Shuttel is een mobiliteitskaart waar al ruim 110.000 medewerkers dagelijks mee reizen. Daarnaast zijn ook Deloitte (innovatie, co-creatie en monitoring) en CGI (IT consulting) onderdeel van het samenwerkingsverband. Samenwerken stopt echter niet daar. Om een breed portfolio aan diensten aan te kunnen bieden betekent dit samenwerken met alle vervoerders en in nauw contact staan met de reiziger in de regio.