Mobility as a Service

Innovatie

Kansen voor Mobility as a Service in de regio

Met meer dan 2.5 miljoen inwoners is de regio Rotterdam Den Haag de dichtst bevolkte regio van Nederland. Er reizen dagelijks zo’n 1.2 miljoen mensen naar hun werk. Daarnaast worden er de komende vijftien jaar 240.000 woningen gebouwd waardoor de druk op het bestaande mobiliteitsnetwerk verder vergroot.  
 

MaaS (Mobility as a Service) bundelt alle vervoersmiddelen en -diensten, gecombineerd met een persoonlijk reisadvies van deur tot deur. Zo wordt het plannen, boeken en reizen voor reizigers makkelijk. MaaS ontzorgt de reiziger van deur tot deur in het maken van een reis. Sinds juni 2021 kunnen reizigers in de omgeving van Rotterdam en Den Haag gebruiken maken van zo'n MaaS-concept: Moves. Met Moves kan de reiziger met één app alle vervoermiddelen in de regio plannen, boeken, betalen en reizen. Met Moves wordt reizen simpel en slimmer. Het levert daarnaast steden op die prettiger zijn om in te leven en werken, die schoner zijn en beter bereikbaar.   

Moves: breed aanbod van vervoersmiddelen

In Moves worden diverse vervoerssystemen met elkaar verbonden zodat reizigers op eenvoudige, snelle en gepersonaliseerde manier naar hun bestemming kunnen reizen. Waarbij de reiziger gebruik kan maken van een breed aanbod van vervoersmiddelen. Van deelfiets tot huurauto, van trein tot watertaxi.  Moves is er dankzij de ambities en ondersteuning van de gemeente Rotterdam, gemeente Den Haag, Rotterdam The Hague Airport, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, De Verkeersonderneming en Schiphol Real Estate.  

Dankzij de unieke samenwerking tussen vervoerders, app-aanbieders en gemeentes zijn vervoersmiddelen op de juiste locatie voor het juiste publiek beschikbaar.  MRDH draagt €500.000 bij aan deze vorm van Mobility as a Service.

Samenwerking consortium MaaS pilot

Moves is ontwikkeld door drie voorlopers uit de mobiliteitssector: reisplanner 9292, internationaal ticket platform Tranzer en Pon, één van de grootste ondernemingen op het gebied van mobiliteit in Nederland. Moves is beschikbaar in drie varianten. Ten eerste is er de app voor werkgevers en werknemers. Daarnaast is er 9292 moves, als onderdeel van de grootste reisplannersapp van Nederland. En tenslotte is Moves er voor (internationale) reizigers met reis-app Tranzer. De drie Moves-apps zijn te downloaden in de Apple Store en Google Play Store.