Hoekse Lijn

Naar overzicht

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag werkt hard aan de verbetering van de bereikbaarheid van de regio. De Hoekse Lijn speelt daarin een grote rol. Het bestaande treintracé tussen Schiedam en Hoek van Holland werd de afgelopen jaren omgebouwd van spoorlijn tot metrolijn die aansluit op het regionale metronet. De Hoekse lijn is een uitbreiding van metrolijn B die begint in de Rotterdamse wijk Nesselande aan de Zevenhuizerplas. Hiermee ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam met het hart van Rotterdam.  Langs de lijn zijn alle stations volledig gemoderniseerd. Maassluis heeft zelfs een nieuw station gekregen: Steendijkpolder. De verwachting is dat de frequentieverhoging, de nieuwe stations en de verbinding met het metronet gaan zorgen voor een substantiële reizigersgroei (circa 40%).  Bekijk de haltekaart.

Na een druk bezochte kennismakingsdag op zaterdag 28 september (15.000 reizigers reisden die dag gratis mee met de nieuwe metro) rijdt metrolijn B vanaf 30 september tot aan Hoek van Holland. Dan begint de opstartfase: enkele weken waarin de RET op de voormalige Hoekse Lijn alleen met metrolijn B rijdt. In deze opstartfase kunnen zowel reizigers als de RET wennen aan de nieuwe metroverbinding. Na een succesvolle opstartfase volgt een officieel openingsmoment van het metrotraject. Daarna gaan ook de spitsritten (metrolijn A) rijden.

MRDH subsidieert 90% van het project. Het Rijk draagt de rest bij. Als opdrachtgever draagt de MRDH ook zorg over de exploitatie en het beheer en onderhoud van de infrastructuur voor de nieuwe metrolijn. De gemeente Rotterdam voert het projectmanagement uit. De RET is de exploitant en beheerder. De gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen en Rotterdam (Hoek van Holland) zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de omgeving van de haltes, zoals aanvoerwegen, fietspaden en -stallingen en parkeerplaatsen. De MRDH is verantwoordelijk voor de modernisering van de stations. 

Voor meer informatie: Hoekse Lijn heeft een eigen website.