Zelfrijdende Airport Shuttle een stap dichterbij

11 juli 2019

Na de ParkShuttle in Capelle aan den IJssel en de HagaShuttle in Den Haag krijgt de metropoolregio een derde zelfrijdende shuttle: de Airport Shuttle in Rotterdam. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag tekende samen met Rebel, The Future Mobility Network, RET, Rotterdam The Hague Airport en de gemeente Rotterdam een intentieverklaring voor een zelfrijdende elektrische minibus met de naam ‘Airport Shuttle’. Deze zal gaan rijden tussen de OV-halte Meijersplein en de terminal van de luchthaven. De partijen gebruiken de komende maanden om hun intentieverklaring uit te werken en de implementatie voor te bereiden. Later dit jaar verwachten de partijen het startsein te kunnen geven om in 2020 te gaan rijden.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag investeert komende jaren € 15 mln in de ontwikkeling van een programma dat automatisch vervoer op de last mile (AVLM) verder stimuleert. Dit programma verbindt initiatieven van MRDH-gemeenten op het gebied van  AVLM en zoekt (co)financiering om deze initiatieven verder te brengen. Ontwikkeling van automatisch vervoer op de last mile kan in de regio bijdragen aan een betere bereikbaarheid, het leveren van een betere OV-dienst, een intensiever gebruik van het bestaande OV en aan een kostenbesparing binnen het openbaar vervoer. Een andere goede reden voor de MRDH-gemeenten om zich bezig te houden met de ontwikkelingen van  automatisch vervoer, is dat wereldwijd overheden, softwareontwikkelaars, autoproducenten etc. bezig zijn met een transitie naar zelfrijdend vervoer. In de metropoolregio is de kennis aanwezig om voorloper te zijn en daarmee een krachtige (concurrentie)positie op de internationale markt te krijgen.

Automatisch rijdende minibussen zijn een kans om de ‘last mile’ tussen stations of haltes van het openbaar vervoer en de eindbestemming in te vullen. Bij de luchthaven gaat het om een afstand van meer dan 2 kilometer tussen het metrostation Meijersplein en de aankomst- en vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport. De uitstootvrije voertuigen zijn beter voor het milieu en flexibeler inzetbaar dan regulier openbaar vervoer. Vaak nemen mensen nu nog de auto omdat het eerste en laatste stuk van hun reis niet goed aansluit met openbaar vervoer. Vooral voor vliegvelden, bedrijvenlocaties en ziekenhuizen zijn zelfrijdende minibussen goed te gebruiken voor het overbruggen van korte afstanden. Rotterdam The Hague Airport en de gemeente Rotterdam zien  deze zelfrijdende shuttles als een belangrijke aanjager van het innovatieprogramma RHIA, dat sinds kort in een aparte stichting is ondergebracht.

Het is de bedoeling dat er meerdere Airport shuttles gaan rijden om zo goede dienstverlening te bieden aan reizigers van en naar de luchthaven en werknemers op en rond de luchthaven. Een gefaseerde invoering is nodig, want veiligheid staat voor alle partijen voorop. In eerste instantie rijden de shuttles met zogenaamde stewards. Deze stewards worden opgeleid, doen dienst als gastheer of -vrouw en kunnen vooral ingrijpen als de situatie daarom vraagt. 1 juli 2019 is de nieuwe Experimenteerwet in werking getreden die rijden zonder steward op dit soort verbindingen mogelijk moet maken. Het is de bedoeling dat na een periode van testen en waarborgen van de veiligheid een aanvraag ingediend wordt voor het mogen rijden zonder steward.

In de uitwerking de komende maanden staan de partijen nog voor een paar uitdagingen. De shuttles rijden vrijwel geheel op de openbare weg en tussen ander verkeer. Dat betekent dat het snelheidsverschil met auto’s niet te groot mag zijn. Daarnaast wordt met de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gewerkt aan een oplossing voor het passeren van twee kruisingen. Tenslotte is de passagierscapaciteit en bagageruimte in de shuttles van belang, zodat reizigers hun koffers kunnen meenemen.