Vouchers beschikbaar voor zorginnovaties gemeenten

03 mei 2021

Het innovatieprogramma ZorgTech stelt vandaag voor de derde maal subsidievouchers beschikbaar voor technologiebedrijven en zorgorganisaties uit de regio. Een belangrijke voorwaarde is dat bij ieder project minimaal één gemeente betrokken is. Nieuwe technologie kan de zorg bereikbaar houden voor elke burger. 

Toegankelijke, betaalbare en kwalitatief goede zorg staan onder druk door een groeiende en steeds ouder wordende bevolking. Iedere gemeente heeft een rol in ondersteuning van mantelzorg, zorg voor jeugd en gezin en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Technologie kan worden ingezet om de inzet van zorgpersoneel te voorkomen of mensen in staat te stellen langer thuis te wonen.

De vouchers zijn bestemd voor innovaties die al uitgewerkt zijn tot een (werkend) prototype.

Voorbeelden

Twee inspirerende voorbeelden van innovaties die eerder een voucher kregen zijn de opvoedrobot Luna en de digitale leefstijlcoach MiGuide. Met Luna wordt de zelfredzaamheid van de jonge ouder vergroot waardoor de druk op de jeugdzorgmedewerkers vermindert. MiGuide helpt diabetespatiënten om hun leefstijl aan te passen en daardoor hun gezondheid te verbeteren. En dat zorgt voor kwalitatief betere gezondheidszorg, lagere kosten en een beter leven voor patiënten.

Verbinden

Technologiebedrijven, zorgorganisaties en gemeenten die interesse hebben in het programma, maar nog geen consortium zijn, kunnen zich voor indiening bij het programma melden. Met het netwerk van de programmapartners wordt dan geprobeerd diverse partijen uit de regio met elkaar te verbinden.

Voucher aanvragen

Tot 30 juni is er de mogelijkheid  om een voucher aan te vragen. Er is € 250.000,- beschikbaar voor vijf innovatieprojecten. Van 25 tot 28 mei staan er spreekuren gepland om ideeën te toetsen of hulpvragen kenbaar te maken. Op de programmasite staat alle informatie over de voorwaarden, beoordelingscriteria en het indieningsproces.

Programma

ZorgTech is een gezamenlijk programma van de MRDH, InnovationQuarter, Medical Delta, TNO en de provincie Zuid-Holland om innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen door toepassing van technologie.

Foto-onderschrift: ontwikkeling van ZorgTech staat nooit stil. Er wordt gewerkt aan verdere perfectionering van opvoedrobot Luna .