Vervoersknoop Bleizo verrijst langs de A12

Naar overzicht
28 augustus 2015

Wie over de A12 bij Bleiswijk rijdt vangt alvast een glimp op van de vervoersknoop Bleizo! Langs deze snelweg onthulden wethouders Rosier (Zoetermeer), Abee (Lansingerland) en de heren De Vries (ProRail) en Benschop (MRDH) het bouwbord. Op het bord is een van de schetsen te zien van het definitief ontwerp van de vervoersknoop. Rosier: ‘Voor de Randstad is het uniek dat we deze vervoersknoop aanleggen in een gebied dat grotendeels nog ontwikkeld moet worden. Hier liggen alle kansen en hebben we ruimte om te pionieren. Het omliggende gebied profiteert van een optimale bereikbaarheid en krijgt hierdoor een grote, economische impuls.’

Wethouder Abee: ‘De komst van de vervoersknoop zal zeker ook een grote impuls geven aan de ontwikkeling van de nabijgelegen bedrijventerreinen Prisma en Bleizo Business Park aan de A12. Bleizo wordt het best bereikbare Business Park van de Randstad. Op dit park zijn nog 30 ha vrij uitgeefbare kavels beschikbaar voor hoogwaardige bedrijvigheid.’

Combibrug
Vervoersknoop Bleizo ligt langs de A12 en de spoorlijn tussen Den Haag en Utrecht. Over de A12 komt een combibrug met daarop de halte van de verlengde RandstadRail, fiets- en voetpaden en veel groen. Hieronder komt het nieuwe NS-station met trappen en liften verbonden met de brug. Aan  beide kanten van de A12 komen overdekte haltes van lokale en regionale bussen. Met de 700 gratis parkeerplekken en goede verbindingen met regionale fietsroutes en buslijnen, biedt het station een uitstekende overstapmogelijkheid.

Planning
Het definitief ontwerp van de vervoersknoop is inmiddels klaar. Vanaf september starten de voorbereidende werkzaamheden, waaronder het verleggen van kabels en leidingen. In de zomer van 2016 start daadwerkelijk de bouw van de vervoersknoop. Als alles volgens planning verloopt, maken de eerste reizigers eind 2018 gebruik van het nieuwe station.

Samenwerking
De gemeente Zoetermeer ontwikkelt de vervoersknoop samen met ProRail, namens de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo (gemeente Zoetermeer en Lansingerland) en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Lees meer over de rol van de MRDH.  Meer informatie staat op www.bleizo.nl.