Vervoerders kunnen aantal bezuinigingsmaatregelen uitstellen

19 mei 2021

De bestuurscommissie Vervoersautoriteit heeft de vervoersbedrijven EBS, RET en HTM ruimte gegeven om een aantal vervoerskundige maatregelen uit te stellen. De beschikbaarheidsvergoeding die het Rijk tot en met het einde van 2021 in het vooruitzicht stelde, geeft daarvoor de ruimte.

Zo kan EBS de voorgenomen vervoerskundige maatregelen die op 29 augustus in zouden gaan, uitstellen tot januari 2022. RET kan de buslijnen 37, 47, 79, 188,  trambuslijn 121 en STOPenGO in Lansingerland, Maassluis en Vlaardingen tot het einde van het jaar in stand houden. De door HTM voorgenomen tijdelijke opheffing van 18 tramhaltes wordt ook tot het einde van 2021 uitgesteld. Hierdoor krijgen gemeenten ook meer tijd voor het organiseren van maatwerkvervoer als vervanging van het OV dat zou gaan stoppen per 29 augustus 2021.

Overigens blijft de financiële opgave van de regionale vervoerbedrijven onverminderd groot. Eerder werd berekend dat de OV-bedrijven in de metropoolregio tot 2030 afstevenen op tekorten die tussen de 379 miljoen en 1.169 miljoen euro zullen bedragen. Alleen met ingrijpende maatregelen én financiële ondersteuning door Rijk en regio zijn de tekorten op te vangen. Er wordt dan ook nog steeds reikhalzend uitgekeken naar langjarige, extra financiële middelen van het Rijk. Gesprekken hierover lopen en moeten voor de zomer duidelijkheid geven.