Tariefstijging door BTW-verhoging onvermijdelijk

Naar overzicht
21 november 2018
kaartlezer voor in- en uitchecken met de OV-chipkaart

De OV tarieven in de regio Rotterdam Den Haag stijgen in 2019 met 5,75%. Hiermee volgt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) de landelijk vastgestelde prijsstijging. De prijsstijging heeft voornamelijk te maken met de verhoging van de BTW van 6% naar 9%. De MRDH betreurt deze verhoging. Zowel concessieverleners als de reizigersorganisaties hebben geprobeerd de tariefsverhoging te voorkomen. “Juist in een tijd waarin de vraag naar openbaar vervoer groot is, is het belangrijk om daarin te faciliteren en niet te frustreren. En prijsverhoging zou ontmoedigend kunnen werken daar waar we OV gebruik juist stimuleren omdat het duurzaam is en de wegen overvol zijn. Het zou goed zijn als het Rijk in de toekomst de extra inkomsten uit de BTW-verhoging zou investeren in het OV.”, zegt Igor Bal, regiobestuurder MRDH en wethouder Nissewaard.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag stelt jaarlijks de tarieven voor het OV vast, de landelijk vastgestelde prijsstijging is hiervoor leidend. De consumentenorganisaties hebben op alle voorstellen positief geadviseerd.

Tarieven per regio
Reizigers die reizen met de RET, EBS en Connexxion in de regio Rotterdam betalen vanaf 2019 14,7 eurocent per kilometer (was 13,9 eurocent). Reizigers die reizen met HTM en Connexxion in de regio Haaglanden betalen in 2019 16,6 eurocent per kilometer (2018: 15,7 eurocent). Deze prijs geldt ook voor reizigers van Metrolijn E voor beide richtingen op het traject Den Haag – Pijnacker-Zuid.

Het totale tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Dit basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk. Het basistarief wordt in 2019  € 0,96 (was € 0,90).

Voor het eind van het jaar informeren de vervoerders de reizigers over de nieuwe prijzen van het openbaar vervoer inclusief de prijzen van de abonnementen en andere kaarten die de vervoerders aanbieden.