Smartphone in de auto? VR simulator laat effect van afleiding zien

13 augustus 2020

Appen, bellen of met passagiers praten in de auto. Iedereen weet dat het gevaarlijk is, maar we doen het toch! Daarom heeft Tim Coronel als eerste plaats genomen in de nieuwe 3D-simulator om te ervaren hoe gevaarlijk afleiding kan zijn. Deze virtual reality autosimulator is een primeur in Nederland, gelanceerd door ROV Zuid-Holland en ROF Fryslân. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is samen met de provincie Zuid-Holland opdrachtgever voor het ROV Zuid-Holland.

Afleiding in het verkeer

Afleiding is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Onderweg bellen verdubbelt het risico op een ongeval, onderweg een tekst lezen of typen vergroot die kans met factor 6.
Verkeersdeelnemers zijn zich vaak nog te weinig bewust van de risico’s die afleiding in het verkeer met zich meebrengt. 
Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Zuid-Holland) hebben daarom de handen ineen geslagen met Responsible Young Drivers. Uitkomst van de samenwerking is de VR simulator 3D-Afleiding Car: een nieuw instrument in het streven naar meer verkeersveilig gedrag. 
 

VR-simulator

De basis van de VR simulator is een opstelling van een virtuele auto. Deelnemers nemen plaats achter het stuur en ervaren vervolgens in 3D hoe gevaarlijk afleiding in de auto kan zijn. Doordat de deelnemer het zelf ervaart, is de kans op een effect in gedrag het grootst. 
Omstanders kunnen op schermen meekijken naar wat de chauffeur van dat moment beleeft.
De simulator wordt begeleidt door een campagneteam dat bewustwordingsgesprekken voert met de deelnemers.
Primaire doelgroep zijn jonge automobilisten. Zij komen uit de meest recente ongevallencijfers naar voren als een grote risicogroep. De onervaren bestuurders zijn zich vaak nog onvoldoende bewust van de risico’s die verkeersdeelname met zich meebrengt.
 

Coureur Tim Coronel rijdt in de nagemaakte kart met VR-bril op en zijn smartphone in zijn hand. Op een computerscherm naast hem is te zien wat er gebeurt als hij afgeleid wordt door zijn mobielgebruik

Tim Coronel is ambassadeur voor de MONO zakelijk campagne tegen afleiding in het verkeer door de smartphone. Hij stapte als eerste in de VR simulator

Tim Coronel heeft zich als ambassadeur verbonden aan de MONO zakelijk campagne. Als professioneel autocoureur weet hij als geen ander dat het van cruciaal belang is om je ogen op de weg te houden tijdens het rijden. Tim: “Deze simulator laat mensen in een veilige setting ervaren wat er zou kunnen gebeuren als je even niet oplet. Ik zeg daarom: doe het niet! Laat je niet afleiden. Rij MONO, ongestoord onderweg.”

Inzet VR simulator in gemeenten

De 3D-Afleiding Car sluit aan op de MONO campagne waar aandacht wordt gevraagd voor de gevaren die kunnen ontstaan door onveilig gebruik van smartphones tijdens het rijden. “Iedereen weet dat je het beste ongestoord onderweg bent. Toch gebeurt het helaas nog regelmatig dat mensen zich door een bericht op de mobiele telefoon laten afleiden. Wij laten mensen met de simulator ervaren wat er dan kan gebeuren”, vertelt Pieter Folkertsma, directeur van RYD.
De simulator 3D-Afleiding Car is vanaf vandaag beschikbaar. Gemeenten in Zuid-Holland, kunnen hem aanvragen via communicatie@rovzh.nl.