Slimme pakketkluizen voor gezonde leefomgeving

03 maart 2020

Busreizigers in Nissewaard en Goeree-Overflakkee kunnen voortaan hun postpakketjes af laten leveren en ophalen bij hun halte. De provincie Zuid-Holland is samen met het bedrijf EVAnet een innovatieve proef begonnen met drie wanden met pakketkluizen. Als het experiment slaagt, bestaat de mogelijkheid dat het concept bij meer haltes wordt toegepast. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie gaven opdracht voor een onderzoek naar geschikte ov-haltes.

De metropoolregio en de provincie willen met de komst van de pakketkluizen haltes aantrekkelijker maken voor reizigers. Ook draagt het bij aan verbetering van de luchtkwaliteit en bereikbaarheid in woonkernen. Veel minder bestelbussen hoeven door deze kernen heen om pakketjes af te leveren.

Uit het onderzoek van Goudappel Coffeng blijkt dat met de komst van de pakketkluizen op de twee pilotlocaties in Spijkenisse (Nissewaard) en Goeree-Overflakkee het aantal kilometers van bestelbussen aanzienlijk afneemt. Als de kluizen worden uitgebreid naar 1400 haltes in Zuid-Holland worden er 50 miljoen kilometers minder gemaakt. Daarmee wordt de luchtkwaliteit in woonkernen aanzienlijk verbeterd en de CO2-uitstoot met 15.000 ton per jaar verminderd.

Bereikbaarheid & innovatie stimuleren

EVAnet is een bedrijf dat meedoet aan het ‘Startup in Residence’-programma van de provincie Zuid-Holland. De eerste pakketkluizen staan langs de N59 bij P+R Den Bommel en in Spijkenisse, bij de bushaltes Halfweg en De Drie Werelden. Het experiment duurt ongeveer acht maanden. Als blijkt dat de nieuwe service aanslaat onder reizigers, wordt het aantal pakketkluizen verder uitgebreid.