Samen sterk in de metropoolregio

20 april 2020

Het coronavirus raakt ons allemaal. ‘Let een beetje op elkaar’ was daarom de oproep van premier Rutte en (oud-)minister Bruins. Deze oproep vond in de afgelopen weken volop weerklank in onze regio. Studenten, ondernemers en anderen helpen elkaar en zetten een extra stapje voor medewerkers in de zorg. Hierbij een greep uit de vele innovatieve en hartverwarmende initiatieven in de metropoolregio. 

Cyberexperts helpen zorgverleners

In Den Haag is het grootste cybersecurity cluster van Europa gevestigd: The Hague Security Delta (HSD). Een deel van de bedrijven binnen dit cluster, waaronder Deloitte, Nixu en Hudson Cybertec, hebben met andere Nederlandse cyberexperts de handen ineen geslagen om zorgaanbieders kosteloos te helpen. Zij staan zorgorganisaties bij als ze slachtoffer worden van online aanvallen, bijvoorbeeld via gijzelsoftware of spam.

TU Delft: project Inspiration

Een team van Delftse studenten en onderzoekers heeft nachten doorgehaald om binnen zeer korte tijd een versimpeld beademingsapparaat te ontwikkelen dat volledig gemaakt is van onderdelen die bijna overal ter wereld voorradig zijn. Hiermee spelen ze in op het wereldwijde tekort aan beademingsapparatuur. Het prototype dat nu ontwikkeld is, is aangemeld voor medische certificering. De onderzoekers hopen dat hun ontwerp binnen korte tijd goedgekeurd wordt en ze op zoek kunnen naar fondsen en bedrijven die het apparaat gaan produceren.

Studenten van @tudelft werkten de afgelopen weken dag en nacht aan de ontwikkeling van een beademingsapparaat dat in noodsituaties ingezet kan worden op de IC. Een ongekende prestatie. pic.twitter.com/PmrhbZ7r0G

— Mark Rutte (@MinPres) April 15, 2020

E-bikes voor de zorg

Door de uitbraak van het coronavirus is het voor zorgmedewerkers in veel gevallen een stuk lastiger om op hun werk te komen, onder andere doordat het openbaar vervoer nu niet altijd een goede optie meer is. En niet iedereen heeft de beschikking over een auto. Daarom biedt Bereikbaar Haaglanden en Rijnland kosteloos e-bikes aan voor organisaties en medewerkers in de gezondheidszorg.

Honderden schorten voor het Maasstad Ziekenhuis

Ondernemers hebben het zwaar in deze coronacrisis. Veel bedrijven moeten tijdelijk hun deuren sluiten en voor de bedrijven die nog wel open zijn, loopt de omzet sterk terug. Zo ook voor naaiatelier Zara in Brielle. Toen de klanten wegbleven, besloten ze een email te sturen naar ziekenhuizen om hun hulp aan te bieden. Nu maken ze honderden herbruikbare schorten voor het Maasstad Ziekenhuis.

Het Maasstad Ziekenhuis stapt over op herbruikbare beschermingsjassen om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. De jassen worden gemaakt door Kledingreparatie Brielle en veilig gewassen door Aafje Hulpthuis/Facilitair in Barendrecht. Meer op: https://t.co/EyTgbkFkcB pic.twitter.com/mCN11ypRyY

— Maasstad Ziekenhuis (@MaasstadZknhuis) April 15, 2020