
Proef met slimme mobiliteitssystemen
06 juli 2021
In het slimme fietspad zitten speciale sensoren die de verkeersstromen registeren. Foto: PlasticRoad
Op de TU Delft Campus ligt straks een slim stukje plastic wegdek dat bijhoudt hoeveel verkeer erover heen gaat en in welke richting. Een andere proef die in juni is gestart, is de Smart Mobility Hub, een plek waar verschillende vervoersmiddelen klaarstaan. Deze hubs geven inzicht in het gebruik en het reizigersgedrag.
De projecten duren twee jaar en komen voort uit een samenwerking tussen twee fieldlabs op de TU Delft Campus, Delft on Internet of Things (Do IoT) en het Mobility Innovation Centre Delft (MICD). De komende jaren gaan zij met behulp van de nieuwste digitale technologieën slimme mobiliteitssystemen testen om Delft bereikbaar en leefbaar te houden. De twee projecten zijn beide mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit de MRDH. De 23 gemeenten in de metropoolregio willen zo de ontwikkeling van digitale toepassingen stimuleren. Toepassingen die een oplossing bieden voor vraagstukken die in de regio spelen. Zoals hoe kunnen we makkelijker en uitgebreider inzicht krijgen in verkeersstromen of hoe zetten we een deelmobiliteitshub het beste in en wat zijn handige locaties?
De combinatie van Do IoT en het MICD leidt naar verwachting tot een versnelling van innovatie op het gebied van duurzame en intelligente mobiliteitsoplossingen. Een pilot in de Delftse binnenstad is onderdeel hiervan. Wethouder Bas Vollebregt (Economie), tevens portefeuillehouder Kennis & Innovatie bij de MRDH: “Het project sluit naadloos aan bij de ambitie van Delft om een meer autoluwe binnenstad te realiseren. De resultaten van dit project worden gedeeld met andere gemeenten, zodat de opgedane kennis kan worden gebruikt door de hele regio.” Lees het complete bericht bij TUDelftCampus