Pilot met slimme masten gelanceerd in Rotterdamse wijk Reyeroord

31 januari 2020

Een plek met 5G internet, elektrisch laden voor auto’s, ruimte voor beveiligingscamera’s, straatverlichting en sensoren die geluid of luchtkwaliteit kunnen meten. Dat allemaal in één kastje. De bewoners in de Rotterdamse wijk Reyeroord kunnen er sinds vrijdag 31 januari gebruik van maken.

Barbara Kathman bij laadpaal

Barbara Kathman presenteert de slimme mast met meerdere functies waaronder een laadpaal voor auto's, maar ook wifi, meetsensoren voor lucht en geluid en 5G. Foto's: Eric Fecken

De zogenoemde CENT-R’s zijn onderdeel van het Living Lab Sensible Sensor Reyeroord. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag maakte het project mede mogelijk.
In de toekomst kunnen de CENT-R’s de nieuwe elektriciteitskastjes zijn. Zoveel functies gecombineerd, minder verschillende kasten en palen dus, is uniek. Voor de pilot is alleen verlichting en elektrisch laden mogelijk. Voor de overige functies gaat de gemeente in gesprek met de bewoners en andere betrokkenen in de wijk. Zij kunnen aangeven hoe zij CENT-R verder in willen zetten.Barbara Kathman lanceert de eerste slimme mast in Reyeroord Rotterdam.

De CENT-R en de manier waarop deze tot stand is gekomen is volgens de Rotterdamse wethouder Barbara Kathmann typerend voor de digitaliseringsaanpak van Rotterdam. Zij onthulde vrijdag de drie CENT-R’s: “Rotterdam heeft grote ambities. We willen in 2025 een digitale voorbeeldstad zijn. Een verstandige stad waar Rotterdammers voorbereid zijn op de toekomst. En dat vraagt om slimme oplossingen. Tegelijkertijd hebben Rotterdammers ook hun zorgen over digitalisering. Met de pilot in Reyeroord willen we de technische mogelijkheden laten zien en met de betrokkenen in de wijk het gesprek aangaan over de wensen van de mast, maar ook over zaken als privacy en veiligheid. Hoe zorg je er als stad voor dat grootschalige uitrol van 5G succesvol wordt met oog voor omwonenden? Hoe zorgen we dat de persoonsgegevens van bewoners in goede handen blijven? Hoe maken we elektrisch rijden mogelijk en toegankelijk? De pilot met de CENT-R is een mooi voorbeeld hoe we dat samen met wijkbewoners onderzoeken.”  

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft bijgedragen aan het living lab. Zo investeren zij in het onderzoeken van de toepassingen van 5G in fieldlabs. Hiermee wil de metropoolregio de juiste randvoorwaarden creëren en voorbereid zijn op de uitrol van 5G vanaf 2020. In 2019 kenden de 23 gemeenten in de metropoolregio een bijdrage toe aan twee andere proeftuinen. Het Fieldlab Do IoT in Delft en het Living Lab in Scheveningen Den Haag.