OV tarieven 2022

14 oktober 2021

De OV tarieven in de metropoolregio Rotterdam Den Haag stijgen in 2022 met 2,12 procent. Hiermee volgt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) de landelijk vastgestelde prijsstijging, de landelijke tarievenindex (LTI).

Jaarlijkse vaststelling tarieven

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag stelt jaarlijks de tarieven voor het openbaar vervoer vast, de landelijk vastgestelde prijsstijging is hiervoor leidend. De consumentenorganisaties hebben op alle voorstellen positief geadviseerd. 
De kosten voor vervoerders kunnen jaarlijks stijgen door bijvoorbeeld hogere personeels- of brandstof- of electriciteitskosten. 

Tarieven per regio

Reizigers die reizen met de RET en EBS in de regio Rotterdam (inclusief Voorne-Putten/Rozenburg) betalen vanaf 2022 15,5 eurocent per kilometer (was 15,1 eurocent). Reizigers die reizen met HTM en EBS in de regio Haaglanden betalen in 2022 17,4 eurocent per kilometer (was 17,1 eurocent). Deze prijs geldt ook voor reizigers van Metrolijn E voor beide richtingen op het traject Den Haag – Pijnacker-Zuid.

Basistarief

Het totale tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Dit basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk. Het basistarief wordt in 2022  € 1,01 (was € 0,99).

Reisproducten vervoerders

De vervoerders kunnen ervoor kiezen om de LTI wel of niet toe te passen op hun producten. Ook kunnen zij zelf voorstellen bepaalde aanpassingen aan de tarieven van de losse producten, zoals een dagkaart te doen. De HTM heeft besloten voor haar eigen producten (dus niet het reizen op saldo op de OV-chipkaart) de tarieven in 2022 niet te verhogen. De RET en EBS doen dit wel voor enkele producten. Voor het eind van het jaar informeren de vervoerders de reizigers over de prijzen van het openbaar vervoer inclusief de prijzen van de abonnementen en andere kaarten die de vervoerders aanbieden.