OV tarieven 2021

26 november 2020

De OV tarieven in de regio Rotterdam Den Haag stijgen in 2021 met 0,91 procent. Hiermee volgt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) de landelijk vastgestelde prijsstijging, de landelijke tarievenindex (LTI).

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag stelt jaarlijks de tarieven voor het OV vast, de landelijk vastgestelde prijsstijging is hiervoor leidend. De consumentenorganisaties hebben op alle voorstellen positief geadviseerd. 
De kosten voor vervoerders kunnen jaarlijks stijgen door bijvoorbeeld hogere personeels- of brandstof- of electriciteitskosten.

Tarieven per regio

Reizigers die reizen met de RET en EBS in de regio Rotterdam (inclusief Voorne-Putten/Rozenburg) betalen vanaf 2021 15,1 eurocent per kilometer (was 15 eurocent). Reizigers die reizen met HTM en EBS in de regio Haaglanden betalen in 2021 17,1 eurocent per kilometer (2020 16,9 eurocent). Deze prijs geldt ook voor reizigers van Metrolijn E voor beide richtingen op het traject Den Haag – Pijnacker-Zuid.

Basistarief

Het totale tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Dit basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk. Het basistarief wordt in 2021  € 0,99 (was € 0,98).

Reisproducten vervoerders

De vervoerders hebben besloten voor hun eigen producten (dus niet het reizen op saldo op de OV-chipkaart) de tarieven in 2021 niet te verhogen. Behalve het RET-abonnement dat bedoeld is voor de zakelijke markt en de losse ritkaarten (gekocht met ov-chipkaart) in de EBS-bussen. Deze laatste stijgen met de LTI. Voor het eind van het jaar informeren de vervoerders de reizigers over de prijzen van het openbaar vervoer inclusief de prijzen van de abonnementen en andere kaarten die de vervoerders aanbieden.