OV-knooppunten krijgen 7,2 van reizigers

22 februari 2021

Reizigers zijn tevreden over de kwaliteit van de OV-Knooppunten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Gemiddeld krijgen ze een waardering van 7,2. De nieuwe stations van de Hoekselijn vormen de top 3. Opknappen of vernieuwen van OV-knoooppunten loont dus. De resultaten uit het onderzoek dat de MRDH liet uitvoeren vormen de basis voor een verbeterplan voor de overige OV-Knoooppunten.

Kwaliteitsbeleving

OV-knooppunten vormen een essentieel onderdeel voor gedegen ketenmobiliteit, ofwel het prettig en gemakkelijk overstappen in het openbaar vervoer. In opdracht van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) voerde I&O Research in september 2020 een onderzoek uit naar de kwaliteitsbeleving van reizigers van 25 openbaar vervoer knooppunten. 

Bereikbaarheid

Van de verschillende kwaliteitsaspecten werd op vrijwel elk knooppunt “Bereikbaarheid” het hoogst beoordeeld en “Uitstraling” het laagst. Dat het verbeteren van een station kan lonen blijkt bij station Rotterdam Alexander. Na de verbouwing scoorde het opgeknapte station met een 8,3 op het kwaliteitsaspect ‘Bereikbaarheid’ hoger dan het gemiddelde.

In een grafiek staan de gemiddelde cijfers van de kwaliteitsbeleving van de 25 knooppunten. Op Bereikbaarheid scoren de stations 8,1, op Uitstraling een 6,3. Op Comfort een 7. Op Overzicht een 7,5.

De gemiddelde beoordelingscijfers van de 25 OV-Knooppunten in de metropoolregio. Illustratie: I&O Research