Nieuwe stadstram HTM vervoert eerste reizigers in Haagse regio

Naar overzicht
27 oktober 2015

Vanaf maandag 2 november kunnen reizigers voor het eerst mee met de nieuwe stadstram van HTM. Deze nieuwe tram gaat afwisselend met RandstadRail-trams rijden op de route van tram 2 tussen Kraayenstein en Leidschendam Noord.

Trots
De afgelopen maanden testte HTM de nieuwe tram uitgebreid op het traject van tram 2 en op delen van tram 3, 4 en 6. Jaap Bierman, algemeen directeur HTM: “We hebben dit zorgvuldig gedaan, want voor ons staat de veiligheid voorop. Ik ben tevreden met de resultaten en trots op de medewerkers voor hun inspanningen. Ik ben de Metropoolregio Rotterdam en Den Haag (MRDH) en de gemeenten die dit mogelijk hebben gemaakt erkentelijk. Ook complimenteer ik leverancier Siemens met dit resultaat. Zij bouwden de nieuwe stadstram volgens onze eisen en wensen. Tijd om onze reizigers er nu kennis mee te laten maken.”

Samenwerking
Een nieuwe tram komt er niet zomaar. Sinds 2005 werken HTM, MRDH en de gemeente Den Haag nauw samen aan dit omvangrijke project. Uiteindelijk viel de keuze op een gelijkvloerse, comfortabele, duurzame tram. Siemens bouwde de nieuwe stadstram van het type Avenio in Wenen “Toegankelijk voor iedereen door de lage instap, veilig, betrouwbaar en duurzaam. Want wist u dat 95% van onze nieuwe stadstram recyclebaar is?”, aldus Jaap Bierman. “De komende jaren vervangen wij de huidige rood-beige trams de komende jaren door nieuwe trams.” We voeren ze gefaseerd in op tram 1, 2, 9, 11, 15 en 17. Tram 2 is als eerste aan de beurt. Daarna volgt tram 11, waarvan het proefbedrijf nu is gestart. In de nieuwe stadstram gaat HTM haar reizigers via de schermen informeren over de route en aankomststijden. Begin 2016 verstrekt HTM via deze schermen ook informatie over de vertrektijden van treinen vanaf NS-stations, inclusief perronnummer.
Ook Tom de Bruijn, wethouder van Den Haag en vice-voorzitter Vervoersautoriteit MRDH is blij met de komst van de nieuwe tram: “Samen met HTM en de gemeenten heeft MRDH veel geïnvesteerd om de komst van de nieuwe tram mogelijk te maken. Deze nieuwe tram is de allereerste R-net tram in Nederland en een geweldige aanwinst voor de regio. R-net is een keurmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Het staat voor betrouwbaar, frequent en comfortabel openbaar vervoer. Op termijn gaan in de hele regio R-net bussen en trams rijden.”

Aanpassing
De komst van de nieuwe bredere stadstram betekende ook een forse aanpassing van de tramrails en halten in Den Haag. Bierman: “We zijn verheugd dat onze opdrachtgever MRDH deze flinke investering in het openbaar vervoer in Haaglanden heeft aangedurfd. Naast de aanschaf van zestig nieuwe trams hebben de Metropoolregio, HTM en de gemeenten rails en halten aangepast. Deze werkzaamheden worden vaak gecombineerd met werkzaamheden die zij moet uitvoeren aan wegen, bruggen en kaden. Inmiddels is ruim de helft van de rails en halten geschikt voor de nieuwe tram. Ook de komende maanden en in 2016 wordt daar nog hard aan gewerkt.

Het OV steeds beter
Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemeenten en HTM werken samen aan steeds beter openbaar vervoer, dat comfortabel, toegankelijk, gemakkelijk en betrouwbaar is. De nieuwe stadstram van HTM maakt daar onderdeel van uit. Maar ook het vernieuwen van halten om gemakkelijk te kunnen instappen en op een prettige manier te kunnen wachten op de tram. Bij grotere halten worden nieuwe fietsenstallingen geplaatst, zodat iedereen gemakkelijk met de fiets en tram kan reizen. Ook worden veel halten voorzien van digitale informatieborden.

Even wennen en dan vieren
Vanaf maandag 2 november kunnen reizigers van tram 2 met de nieuwe tram mee. HTM start slechts met een nieuwe stadstram tussen de RandstadRail-trams en bouwt dat aantal de komende maanden zorgvuldig uit. Deze geleidelijke invoering sluit aan op het uitvoerige test- en proefbedrijf. De komende periode monitoren we hoe de nieuwe tram functioneert in de praktijk.
In de eerste week rijdt er een speciaal informatieteam van HTM mee op verschillende tijden om vragen van reizigers over de nieuwe tram direct te kunnen beantwoorden. Ook verschijnt een speciale folder met meer informatie. In het voorjaar van 2016 gaat HTM de nieuwe tram officieel feestelijk in gebruik nemen.