Nieuwe Driemanspolder opent met digitale rondleiding

01 juli 2020

Zoetermeer: het natuur- en recreatiegebied van de Nieuwe Driemanspolder is geopend. Vanaf vandaag, 1 juli, 12:00u, kan iedereen genieten van dit bijzondere gebied. De bestuurders van de vijf betrokken overheden gaven digitaal het startsein voor de volgende fase in de rijke geschiedenis van de polder. Aan de opening wordt in deze bijzondere tijd niet stilletjes voorbij gegaan, maar hij wordt gevierd met een rondleiding in de vorm van een podcast door Boswachter Arjan Postma. Een bijzonder cadeau aan de omgeving, die staat te popelen om het gebied te ontdekken.

Bijzondere tijden die vragen om een bijzondere opening

Het zijn bijzondere tijden. Nu in de polder, door de maatregelen tegen het Covid-19 virus, geen groot openingsfeest georganiseerd kan worden, is er voor gekozen de polder te openen met een duurzaam cadeau voor iedereen.  Boswachter Arjan Postma neemt mensen in zijn podcast mee op avontuur door het gebied. De podcast is vanaf vandaag te vinden op de website van de projectorganisatie en voorzien van een routekaart en korte filmpjes. Geïnteresseerden kunnen zo de polder ontdekken terwijl ze naar de bekende boswachter luisteren of genieten van zijn verhalen, thuis op de bank.

Een bijzonder gebied

Met de opening van de Nieuwe Driemanspolder wordt een bijzonder gebied opengesteld voor publiek. De polder tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen en Leidschendam-Voorburg biedt mogelijkheden om te recreëren en te genieten van de natuur, maar is voornamelijk aangelegd als piekberging. Door deze drie functies te combineren is er een gebied ontstaan dat zorgt voor rust en ruimte en tegelijkertijd bijdraagt aan de veiligheid in de regio. Hoogheemraad Sjaak Langeslag: “Het klimaat verandert en hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met weersextremen, droge zomers en natte winters. In deze regio is behoefte aan een gebied waar een overschot aan water tijdelijk opgevangen kan worden. Dat kan nu in de Nieuwe Driemanspolder. Rijnland is dan ook erg blij dat we dit project hebben kunnen realiseren, samen met onze partners”.

Nog niet af

Om juist in deze tijden ruimte te geven aan mensen die naar buiten willen, is besloten het natuur- en recreatiegebied van de Nieuwe Driemanspolder eerder te openen en niet te wachten tot het hele gebied opgeleverd wordt. Zo kunnen omwonenden, aan de start van de zomer, dichtbij huis genieten van deze bijzondere plek. De werkzaamheden zijn dus nog niet afgerond. Zeker rondom het aanvoertracé vanuit Stompwijk zal nog werk verzet moeten worden. Deze werkzaamheden zullen, als alles volgens planning verloopt, eind 2020 zijn afgerond.

Achtergrond

De Nieuwe Driemanspolder is een samenwerking tussen de gemeentes Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer, de Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland.  Voor de realisatie van de 12 kilometer aan fietspaden in het gebied hebben de MRDH, Landschapstafel Duin, Horst & Weide en het Uitvoeringsprogramma Fiets van de provincie Zuid-Holland subsidie beschikbaar gesteld.