MRDH legt RET boete op vanwege afschalen dienstregeling metrolijn A

07 oktober 2021

De bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft besloten de RET een boete op te leggen, omdat de vervoerder vanaf 13 september zonder goedkeuring van de MRDH de geldende dienstregeling had afgeschaald. Doordat metrolijn A niet meer reed werden reizigers ernstig gedupeerd.

De boete bestaat uit een bedrag van 500.000 euro waarvan 200.000 euro voorwaardelijk is. De MRDH verlaagt deze boete, telkens met 50.000 euro, wanneer de vervoerder op vier nader te bepalen momenten tussen 23 oktober 2021 en 1 september 2022 in staat is het aantal voor die momenten afgesproken exploitatiegeschikte metrovoertuigen te leveren. Slaagt de RET daarin niet, dan wordt op de 4 pijlmomenten telkens een aanvullende boete van 50.000 euro opgelegd.

De RET heeft inmiddels aangegeven per 23 oktober de dienstregeling van metrolijn A te kunnen hervatten. Mocht de RET daar onverhoopt niet in slagen, dan wordt een boete van 200.000 euro opgelegd.

De inkomsten uit de boetes zullen ten gunste komen van het budget OV-Exploitatie en dus aan het openbaar vervoer en de reiziger. Er zal een voorstel worden gedaan voor de besteding nadat het definitieve boetebedrag bekend is.