MRDH geeft de economie impuls

01 december 2020

De coronacrisis heeft grote impact op de economie van de metropoolregio Rotterdam Den Haag. De bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat kende daarom in totaal ruim € 500.000 subsidie toe aan een drietal projecten om zo de regionale economie te versterken.

De gemeente Vlaardingen ontvangt € 70.000 voor het project ‘’Passend MBO een Leven Lang voor Food & Agrologistiek’’, met verkorte Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), opleidingen en deelcertificaten die afgestemd zijn met het bedrijfsleven. Het project sluit goed aan op de regionale ambitie om ‘Een Leven Lang Ontwikkelen’ te stimuleren.

De gemeente Rotterdam krijgt € 250.000 voor het project ‘’Lascobot voor 3D printen en reparatie van metalen onderdelen”. Met dit project integreert fieldlab RAMLAB de kwalitatief hoogwaardige techniek van het 3D printen van metalen onderdelen in een lascobot (die werkt samen met de mens) in plaats van een lasrobot. Deze lascobot is veel makkelijker te bedienen, heeft een kleinere footprint en verlaagt de kosten van het gebruik. Zo wordt het voor (kleinere) bedrijven aantrekkelijker om onderdelen zelf te produceren of te repareren in plaats van deze te importeren. Dit draagt weer bij aan het doel om productie op Europese schaal te stimuleren.

De bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat stelde ook € 200.000 beschikbaar voor de gemeente Den Haag om flexibele productieruimte op Technology Park Ypenburg mogelijk te maken. Deze productieruimte is gericht op het ontwikkelen van lichtgewicht materialen. Individuele bedrijven kunnen gebruik maken van kennis en apparatuur van de productiefaciliteit om (deel)producten te maken, die anders vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Dit creëert weer nieuwe werkgelegenheid en flexibiliteit.

Economisch maatschappelijke thema’s

Deze aanpak maakt deel uit van een groter programma waarbij vier economisch maatschappelijke thema’s centraal staan. Namelijk: meer mensen aan het werk houden, stimuleren van het gebruik van technologie in de zorg, investeren in lokale productie in de maakindustrie en het ondersteunen van mkb’ers bij de stap naar meer online activiteiten. Voor alle projecten geldt dat er sprake moet zijn van tenminste 50% cofinanciering van andere partijen. In totaal maakte de MRDH 1 miljoen euro vrij om sterker uit de crisis te komen.