MRDH doet mee aan onderzoek naar cargoloop

05 februari 2021

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werkt mee aan een onderzoek voor vervoer via een hyperloop in de Randstad. Het onderzoek naar de hyperloop – voor vracht ook wel cargoloop genoemd – start op korte termijn. Het eerste tracé moet tussen het Rotterdamse deel van de metropoolregio en de regio Amsterdam komen te liggen. Uiteindelijk is een wereldwijd netwerk het doel. Zo’n netwerk maakt het mogelijk om goederen in slechts uren in plaats van dagen door Europa te verzenden en wereldwijd in een kwestie van dagen.

De MRDH participeert in het onderzoek, omdat een cargoloop in potentie zorgt voor minder verkeer op de weg waardoor de filedruk daalt. Minder verkeer op de weg levert ook een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Bovendien stoot een cargoloop minder CO2 uit en is daarmee en duurzame vorm van verkeer.

Verschillende partijen werken mee aan de publiek-private samenwerking voor het ontwikkelen van een hyperloop: het Hyperloop Development Program. De partijen hebben daarvoor een convenant ondertekend met het bedrijf Hardt. Enkele van de deelnemende partijen, naast de MRDH zijn: de gemeenten Rotterdam en Westland, Innovation Quarter, provincie Noord-Holland, evofenedex en TLN.