Metropoolregio wint CROW Duurzame Mobiliteitsprijs

05 november 2021

Het Kennisplatform CROW reikt het 'gouden wiel' tweejaarlijks uit, dit jaar voor de vijfde keer en voor het eerst aan een regio. De MRDH neemt de wisseltrofee over van de gemeente Almere die in 2019 won. Directeur Pieter Litjens reikte de prijs uit aan portefeuillehouder Duurzame Mobiliteit en tevens wethouder in Delft, Martina Huijsmans. 

Ranglijst

Elk jaar maakt CROW een ranglijst van overheden met de meest duurzame mobiliteit. De top 10 wordt bepaald op basis van een aantal criteria rond het mobiliteitssysteem, zoals laadpunten en deelauto’s, en criteria rond klimaat en luchtkwaliteit. De score leverde in 2021 de volgende top 10 op:
1.    MRDH (5,33)
2.    Noord-Holland & Flevoland  (5,27)
3.    Drechtsteden  (5,25)

Programma Duurzame Mobiliteit

In april 2020 hebben de 23 gemeenten binnen de metropoolregio Rotterdam Den Haag het Programma Duurzame Mobiliteit vastgesteld met een regionaal maatregelenpakket. De ambitie is om in 2025 de CO2-uitstoot in het verkeer met 30 procent (ten opzichte van 2016) te verminderen. Het invoeren van maatregelen om de CO2-uitstoot in het verkeer te verminderen heeft dus effect gehad, aldus de Duurzaamheidsscore van het CROW.