Metropoolcongres markeert start van MRDH

Naar overzicht
14 november 2014
Aboutaleb (links) en Van Aartsen geven 'er een klap op'. Foto: Sicco van Grieken

Burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Jozias van Aartsen hebben op 12 november een letterlijke klap gegeven op de start van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de MRDH, per 1 januari 2015. Zij deden dit tijdens het vierde Metropoolcongres dat dit keer is gehouden in Museum Prinsenhof in Delft. De MRDH betekent een nieuwe samenwerking tussen 24 gemeenten op het gebied van verkeer en vervoer en het economisch vestigingsklimaat.

Het Metropoolcongres, waarvoor raadsleden en bestuurders waren uitgenodigd, stond ’s middags in het teken van werkbezoeken aan bedrijven in de regio. Aan het einde van de dag volgde een paneldiscussie waaraan Ad Scheepbouwer (Fox-It en oud-topman KPN), Liesbeth Spies (oud-minister Binnenlandse Zaken) en Chris Buijnk (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken) aan deelnamen. Zij gaven elk hun visie op het belang van een regionale samenwerking en gaven hierin tips voor het betrekken van bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Spies: “Het moet niet alleen een feestje van de overheid worden. Maar ook die andere partijen moet je erbij betrekken. Zij zijn de ambassadeurs van de regio. Dan heb je slagkracht. De bestuurlijke grenzen zijn hierbij minder relevant. Inwoners en ondernemers trekken zich hier immers niks van aan.”

Buijnk is het hier roerend mee eens. “We leven allemaal in één ecosysteem.” Hij zou hier graag nog een vierde partij bij betrekken: “Voeg er investeerders aan toe. En maak van de driehoek een vierhoek. Kijk naar bijvoorbeeld banken, maar ook het InnovationQuarter.”

Scheepbouwer: “In Frankrijk heb je het île-de-France, een cluster van gemeenten rond Parijs dat als één stad naar buiten treedt. Dat moet de MRDH ook worden.”

Projecten

Aboutaleb noemde het doortrekken van tramlijn 1 naar Rotterdam The Hague Airport als eerste grote project waar de MRDH zich op zal richten. Van Aartsen zou graag zien dat de warmte uit de Rotterdamse haven gebruikt wordt voor het verwarmen van de hele regio.

De raden van de 24 gemeenten hebben voorafgaand aan het congres al ingestemd met de nieuwe gemeenschappelijke regeling voor de MRDH. Deze gaat in als de Wet tot opheffing van de stadsregio’s door de Eerste Kamer is aangenomen.

Foto: Sicco van Grieken