Meer zero-emissiebussen in de metropoolregio

16 mei 2022

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijdt de RET nu ook met zero-emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend met dieselvoertuigen. In totaal stromen er dit jaar 42 bussen in, bovenop de 55 zero-emissie bussen die al sinds 2019 rijden.

“Elektrische bussen zijn een stuk stiller en comfortabeler. Ook verbetert hiermee de luchtkwaliteit langs busroutes in de stad”, aldus de Schiedamse wethouder Vervoer, Marcel Houtkamp. “Deze inzet van elektrische bussen is daarnaast een belangrijke stap in de energietransitie en het halen van de klimaatdoelstellingen in de stad. Zo wordt ook het reizen met het openbaar vervoer weer iets duurzamer.”

Rond de zomer meer uitstootvrije bussen

De verwachting is dat in de loop van de zomer ook zero emissie bussen rijden vanaf de busgarages Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk. Vanaf daar doen ze Rotterdam-Zuid, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel aan. Op dat moment zijn alle 42 bussen uit de tweede serie zero-emissie bussen in gebruik, naast de al eerder in dienst genomen 55 uit de eerste serie en de twee waterstofbussen van de RET.

Schoon, stil en energiezuinig vervoer

De 23 gemeenten die samenwerken in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag willen schoon, stil en energiezuinig vervoer dat bijdraagt aan een regio waarin je prettig kunt wonen en werken. Nu en in de toekomst. Op dit moment veroorzaakt vervoer een derde van de CO2-uitstoot. De gemeenten in de metropoolregio hebben afgesproken dat in 2025 de CO2-uitstoot door vervoer 30% lager is dan in 2016.

De komst van zero-emissiebussen in de metropoolregio is het resultaat van de afspraken die de MRDH met de OV-bedrijven heeft gemaakt bij de gunning van de busconcessies. Het schone wagenpark draagt bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en zorgt voor een bereikbare regio waar het prettig wonen, werken en reizen is. In 2030 rijden alle bussen uitstootvrij.