Maand van de Veilige Schoolomgeving van start

29 augustus 2022

De scholen in de metropoolregio en de rest van de provincie Zuid-Holland zijn weer begonnen. Na een lange vakantie zijn duizenden scholieren weer dagelijks op weg van huis naar school en terug. Uit de cijfers is bekend, dat er juist in de periode na de zomervakantie relatief veel jongeren slachtoffer worden van een verkeersongeval. Om hier aandacht voor te vragen organiseren het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland, de gemeenten en andere partners in september de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Dit jaar is Ouderbetrokkenheid het centrale thema van de maand.

ROV Zuid-Holland

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is samen met de provincie Zuid-Holland opdrachtgever van het ROV Zuid-Holland dat gedragscampagnes uitvoert en verkeerseducatie inzet om verkeersveilig gedrag te stimuleren. Basisschool- en middelbare schoolleerlingen zijn twee van de doelgroepen. Naast de inzet op gedrag en educatie via het ROV geeft de metropoolregio ook subsidie aan gemeenten voor het verkeersveiliger inrichten van wegen. 

Wethouder van der Laar reikt een gadget uit aan een scholier.

Wethouder Armand van der Laar (rechts) reikt een gadget uit aan een leerling van de Wethouder Brederodeschool in Rijswijk.

Activiteiten op scholen

Op basis- en middelbare scholen zijn in de maand september allerlei activiteiten. Afgelopen week is daar al mee gestart. Zo bracht verkeerswethouder Armand van der Laar (Rijswijk) een bezoek aan een Rijswijkse basisschool en sprak gedeputeerde Frederik Zevenbergen met leerlingen van het Christelijk Lyceum in Delft over hun gedrag in het verkeer en hun bijdrage aan de verkeersveiligheid. Bijvoorbeeld niet op je smartphone zitten terwijl je naar school fietst. Wethouder Hanneke van de Gevel (Pijnacker-Nootdorp) bezocht een TotallyTrafficles op het Stanislas. Bekijk de film van dit bezoek. Lees meer over de activiteiten op de actiewebsite van de Maand van de Veilige Schoolomgeving.  Ook wethouder Peter Meij bezocht een basisschool in Ridderkerk en gaf hier de officiële startsein voor de Maand van de Veilige Schoolomgeving door de vernieuwde verkeerskalender voor leerlingen te presenteren. Lees hier meer over de nieuwe verkeerskalender.