
Wat kunnen gemeenten leren van Living Lab Reyeroord Rotterdam?
16 april 2021
Hoe richt je je stad in als laboratorium? Welke rol heeft de gemeente hierbij? Wat voor effect heeft technologie in de openbare ruimte op bewoners? Het Living Lab Sensible Sensor Reyeroord in Rotterdam heeft de afgelopen maanden hierop een antwoord proberen te krijgen. Vorige week op 8 april, zijn de eerste resultaten en geleerde lessen gepresenteerd aan gemeenten en de MRDH .
Het Living Lab Sensible Sensor is in 2019 gestart in de Rotterdamse wijk Reyeroord. Verschillende sensoren zijn geplaatst, bijvoorbeeld bij de in- en uitgangen van parken, en in afvalcontainers. Ook zijn er slimme lichtmasten geplaatst. De proeftuin is nu in zijn volgende fase beland. Om het eerste deel af te ronden zijn een aantal online sessies gehouden. Tijdens de laatste op 8 april is het slotdocument met conclusies aangeboden aan de MRDH. De 23 gemeenten uit de metropoolregio hebben bijgedragen aan de proeftuin in Reyeroord om zo de ontwikkeling van digitale toepassingen te stimuleren. Deze kunnen mogelijk een oplossing bieden voor vraagstukken die in de regio spelen.
In parken in Reyeroord zijn sensoren geplaatst bij de in- en uitgangen. Deze meten drukte, maar ook het gebruik. Welke ingang mensen gebruiken bijvoorbeeld. Fotograaf: Eric Fecken
Uit het slotdocument kunnen gemeenten die ook aan de slag willen met smart city toepassingen in de openbare ruimte een aantal lessen halen:
Het Living Lab gaat nu zijn volgende fase in. Hoe, dat hangt af van de uitkomsten van de sessies die de afgelopen weken zijn georganiseerd. Geleerde lessen worden meegenomen om het vervolg vorm te geven. Want één ding werd duidelijk tijdens de slotbijeenkomst: er is draagvlak voor vervolg.