Krachtige Koppels: Hans van Zeijl en Marcel van der Voort verbinden bedrijfsleven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

12 juni 2019

Werkse! is sterk in werk. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden in Delft begeleid naar werk. Samenwerking met het bedrijfsleven is daarvoor essentieel. En wellicht verrassend: ook nieuwe technologie biedt nieuw perspectief voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ongeveer 13 maanden geleden kwamen Hans van Zeijl, manager van Werkse!, en Marcel van der Voort, manager Outsourcing, van Van der Valk Systemen met elkaar in contact.

Hans: “We zagen via een andere opdrachtgever dat Van der Valk diverse systemen maakte voor zowel de tuinbouw als de solar branche.
Veel van onze werknemers doen nu verpakkingswerk. Omdat dit werk afneemt en de mensen meer kunnen dan alleen een zakje plakken en een schroefje vastdraaien, zochten we naar alternatieven. In het contacten met Van der Valk Systemen zag ik een kans.“

Marcel: “Van der Valk Systemen groeit snel. Het is dan belangrijk rust te creëren in de verschillende productieprocessen. We stonden voor de vraag: gaan we opschalen of uitbesteden? Vanuit onze visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn wij al bekend met sociale werkplaatsen en besteden hier ook aan uit. Als beide partijen goed samenwerken is dit een win-winsituatie. Met Hans van Werkse! had ik direct een klik. Hun bedrijfsfilosofie past erg goed bij de onze.

Hans: “Het beeld bestaat dat nieuwe technologie kwetsbare mensen in de weg staat. Maar hier kan het ons juist gaan helpen. Vorig jaar heb ik een klein projectje gedaan in samenwerking met de Haagse Hogeschool. Het ging daarbij om werkzaamheden waarbij een fijne motoriek nodig is om hele kleine materialen beet te pakken. Wanneer je dit veelvuldig moet doen, raak je het gevoel ervoor kwijt. Techniek helpt dan.

Nu hebben we via SMITZH geld gekregen om een pilot te draaien met nieuwe technologie. We zijn met TNO een instructiesysteem aan het opzetten. Onze werknemers worden met lichtsignalen de weg gewezen naar de volgende stap in het productieproces van de componenten van Van der Valk Systemen.  Als het werkt in het RoboHouse in Delft, dan gaan we het hier, bij Werkse!, 3 tot 6 weken testen met de medewerkers. Daarna gaan we evalueren. Als blijkt dat het bijdraagt aan de vaardigheid van onze werknemers, kunnen we dit ook gaan inzetten bij bijvoorbeeld solderen of het bewerken van elektrische bedrading.”

Marcel: “Van der Valk Systemen heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Dat zie je terug in de producten. Sinds 1963 ontwikkelen we hoogwaardige systemen voor de glastuinbouw. In 2009 hebben we dit uitgebreid met de ontwikkeling van slimme bevestigingsmaterialen voor zonnepanelen. Mede hierdoor zijn we gegroeid van 30 naar 90 medewerkers. Zonder technologische ontwikkelingen zou dit niet mogelijk zijn. Techniek dient de mens. Wat voor Van der Valk Systemen geldt, geldt ook voor Werkse!.”

Augmented Reality (AR) betekent letterlijk “het toevoegen van informatie aan de werkelijkheid”. Een smart beamer projecteert werkinstructies (biiv foto’s, tekst, filmpjes, een pijl)  voor de operator stapsgewijs op het werkblad of het product. Een camera ziet dat de medewerker een onderdeel heeft gepakt of geplaatst, waardoor automatisch de volgende werkinstructie wordt geprojecteerd. TNO ontwikkelt demonstrators en doet onderzoek naar de effectiviteit van dergelijke nieuwe AR technologie samen met bedrijven (zoals met Werkse!) en Fieldlabs (zoals in Robohouse).

Meer informatie bij gu.vanrhijn@tno.nl.