Innovaties uit de regio tijdens World Expo Milaan

Naar overzicht
3 september 2015

De wereld kijkt naar Zuid-Holland tijdens World Expo In Milaan maand lang aandacht voor innovaties uit de regio

Nederland is toonaangevend in de wereld als het gaat om haar voedingssector, onze kennis in watertechnologie en de strategische rol in energieproductie en distributie. De regio Zuid-Holland speelt hier een belangrijke rol in. Daarom presenteren Metropoolregio Rotterdam – Den Haag, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en greenport Westland-Oostland zich op de World Expo in Milaan. Het gezamenlijke programma start medio september en duurt tot en met begin oktober. Het programma omvat verschillende seminars en masterclasses. Nederland is als land al sinds 1 mei aanwezig op de World Expo 2015 met het zeer goed bezocht Holland paviljoen. 

In Zuid-Holland komen de toonaangevende kwaliteiten die Nederland heeft op het gebied van food, water, energie, vrede en veiligheid bij elkaar. De glastuinbouw in het Westland-Oostland, de foodindustrie en logistiek in Rotterdam, de rol van Den Haag op het gebied van internationale vrede en veiligheid en de onderwijsinstellingen uit de regio met hun kennis over voeding, gezondheid en watertechnologie. Om deze kracht van de regio aan de wereld te tonen, is er in een unieke regionale samenwerking tot stand gekomen. Er is besloten een bijdrage te leveren aan World Expo door middel van een inhoudelijk programma, geïnspireerd door het thema van deze World Expo: Feeding the Planet Energy for Life. Hierbij enkele highlights: 

Dinsdag 15 september - Seminar ‘Tasty Pharmacy’
Tuinbouw gaat over gezonde voeding en de kas is in feite de smaakvolle apotheek van Europa. Hoe maakt de tuinbouw in smaak en gezondheid de wereld beter? Wat betekent dat voor ziekenhuizen, maar ook voor toprestaurants? Ondernemer Rob Baan van Koppert Cress, gezondheidswetenschappers dr. Koen Joosten en dr. Liesbeth van Rossum en ‘smaakprofessor’ Peter Klosse benaderen elk vanuit hun eigen invalshoek het thema tuinbouw & gezondheid. 

Donderdag 17 september - Seminar 'Creating Sustainable Urban Deltas' 
Deze dialoog, onder leiding van Henk Ovink (bijzonder Water Gezant van de regering) en Bart Parmet (directeur staf Deltacommissaris), gaat in op de legal barriers & bottlenecks die bij de implementatie van innovaties een grote rol spelen. Bestaande partnerschappen en showcases inclusief een 5-tal pitches van Zuid-Hollandse start-ups (gerelateerd aan waterveiligheid) worden gepresenteerd aan een internationaal publiek. Voor deze dialoog worden maximaal 20 stakeholders uitgenodigd vanuit de waterinnovatiewereld. 

Donderdag 24 september - The Hague Dialogue ‘Right to Food’: International Peace and Justice and the Role of Cities
Waar oorlog is, is honger en waar schaarste heerst, is conflict nabij. Den Haag is als internationale stad van vrede en recht dé plek waar conflicten worden voorkomen en opgelost. Ook ten aanzien van onderwerpen als voedsel en water. Deze dialoog heeft als doel een concrete agenda op te stellen, om het recht op voedsel in een internationale context te verwezenlijken. 

Vrijdag 25 september - Seminar ‘Smart Fresh Food Solutions’ 
Een seminar over Smart Fresh Food Solutions met onder andere Jaap Smit (Commissaris van de Koning), Maarten Struijvenberg (Wethouder Werkgelegenheid en Economie Rotterdam), Mart Valstar en Tjerk Gorter. Als iedereen wereldwijd de Nederlandse productiviteit zou kennen, werd er tenminste drie keer meer voedsel geproduceerd met een fractie van de hoeveelheid water, kunstmest en gewasbescherming. 

Vrijdag 25 september – Seminar ‘The Next Economy’
In de toekomst staat een circulaire, digitale netwerkeconomie centraal, een model die de samenleving beter bestand kan maken tegen economische en maatschappelijk ontwrichtingen. Een next economy die nieuwe kansen biedt voor bedrijvigheid en werkgelegenheid. In de toekomst zijn grootstedelijke regio's, zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, steeds meer het middelpunt van de (nieuwe) economie. De impact van de transitie naar de next economy zal daar ook het sterkst gevoeld worden. Daarom is er een urgente noodzaak om met een visie en handelingsperspectief te komen waarmee de concurrentiepositie en toekomstbestendigheid van de regio worden versterkt. Een Roadmap Next Economy. Het symposium ‘The Next Economy’ is onder leiding van Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin en hoogleraar Maarten Hajer.

Overige informatie
Regioprogrammering Zuid-Holland tijdens World Expo Milaan 2015
Regioprogrammering Zuid-Holland wordt georganiseerd door Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en greenport Westland-Oostland. 

Datum: medio september en duurt tot en met begin oktober.
Tijd: Dagelijks van 10.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ‘s avonds
Entree: Vanaf € 32,00 
Locatie: Strada Statale 33 del Sempione 28, 20145 Rho MI - Italië
Website: Het totale regioprogramma is te vinden op www.wem2015.nl. 

Persinformatie
Wanneer u hoog resolutie beeldmateriaal of meer informatie over World Expo 2015 en de inzending van regio Zuid-Holland wilt, neemt u dan contact op met Kirsten van Wijk via kirsten@misspublicity.nl of bel 010 214 0593. Ook kunt u een kijkje nemen in de speciaal voor de Rotterdamse inzending ingerichte press room via onze website www.misspublicity.nl. Buiten kantooruren belt u met 06 53 15 92 35.

Bron: 
De Havenloods Noord