Hulp voor gemeenten bij versnelling uitrol glasvezel en 5G

04 maart 2021

Samen met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en Rotterdam is de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gestart met de Connectiviteit Brigade. Deze brigade bestaat uit experts, die gemeenten kunnen helpen bij het versnellen van de uitrol van 5G en glasvezel. Gemeenten dienen een vraag in bij de brigade en krijgen gratis ondersteuning om concrete knelpunten op te lossen.  

Het oranjekleurige logo van de Connectiviteit Brigade bestaat uit vleugels aan een schild. Op het schild staan gebouwen afgebeeld en een wifi-logo met de tekst De Connectiviteit Brigade.

Goede digitale verbindingen

De coronacrisis heeft het belang van goede digitale verbindingen meer dan ooit aangetoond. Gemeenten moeten zich voorbereiden op de toekomst waarin nieuwe technologieën en innovaties om een goede digitale infrastructuur vragen. Een belangrijk onderdeel van die digitale infrastructuur is de uitrol van het 5G-netwerk en glasvezel. Haagse wethouder Saskia Bruines (Economie, Dienstverlening en Internationaal), tevens bestuurlijk trekker digitale economie binnen de metropoolregio: “Gemeenten in de metropoolregio doen al veel samen als het gaat om connectiviteit, onder meer kennisdeling en het werken aan gedeelde uitgangspunten voor lokaal antennebeleid. De brigade is een belangrijke nieuwe stap. Zo worden gemeenten nog beter op weg geholpen bij concrete vragen. Daar profiteert de digitale economie van de hele regio van.”

Ondersteuning bij vragen 5G en glasvezel

Provincie, MRDH, gemeente Den Haag en Rotterdam zetten hun ervaring en expertise in om andere gemeenten te ondersteunen bij hun vragen. Dit kan zijn door meer informatie te geven over 5G en glasvezel en uit te leggen wat de rol van de gemeente is. Ook helpt de brigade gemeenten op weg met antennebeleid, een strategie voor glasvezel, het voeren van gesprekken met marktpartijen of een specifieke aanpak voor een locatie. Daarnaast kan worden gekeken hoe innovatie met 5G kan worden gestimuleerd of hoe vragen van inwoners kunnen worden beantwoord. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie en Innovatie): “Flink wat bedrijven maken werk van digitalisering. Ze maken zich klaar voor de toekomst, belangrijk voor onze regionale economie. Maar dan moeten de randvoorwaarden ook op orde zijn. Gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol. De ene gemeente is daar verder in dan de andere. Met deze brigade zorgen we ervoor dat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.”

Hoe werkt het?

Naar aanleiding van de vraag stelt de Connectiviteit Brigade samen met de gemeente een opdrachtbeschrijving op. Daarna wordt gezocht naar de beste oplossing voor de gemeente. Hiervoor is een team van experts beschikbaar. Ook is er een extern adviesbureau geselecteerd, dat maximaal 10 dagen mee kan denken met de uitdaging van de gemeente. Zo wordt de juiste kennis gekoppeld aan de vraag vanuit de gemeente.

Contact

Voor vragen en het aanmelden van uw gemeente voor de Connectiviteit Brigade kunt u contact opnemen met Tayra Algera: t.algera@pzh.nl.